Velká radost panuje nyní v krajské zoologické zahradě na Svatém Kopečku. Tamější pár kriticky ohroženého daňka mezopotámského přivedl na svět zdravé mládě, čímž udělal velký krok k záchraně svého druhu.

„Máme z toho všichni nepopsatelnou radost. Jsou to nádherná zvířata. A když si uvědomíme, že tito daňci jsou nejstarší vývojovou formou svého druhu a že ještě před několika lety byli na pokraji vyhynutí, tak se člověk jen těžko ubrání dojetí,“ prozradila mluvčí zoo Iveta Gronská. Novorozené mládě je samička a podle ošetřovatelů se má čile k světu. „Máma se o ni vzorně stará,“ konstatovala Gronská s tím, že jde o třetí mládě daňka mezopotámského, odchované ve svatokopecké zoo.

Objeven, ztracen a znovuobjeven

Daněk mezopotámský byl přírodovědci objeven v roce 1875 a byl označen za prapředka svého duhu. Původně žil od severní Afriky, Turecka a Blízkého východu až po Írán. Na konci první světové války byl považován za vyhynulého. V padesátých letech minulého století však byl znovu objeven. Nyní se ve volné přírodě nachází asi 600 až 700 jedinců v několika lokalitách v Íránu a Izraeli. Dalších 250 jedinců je chováno v zoologických zahradách.

Samci jsou samotáři

Daňci mezopotámští obývají řídké lesy, v nichž samci žijí samotářsky a za samicemi dochází jen kvůli páření. Na rozdíl od běžných evropských daňků, kterým se tzv. lopaty dělají až v horní části paroží, mezopotámským daňkům se parohy rozšiřují (lopatí) už od hlavy.