V roli nováčka šli fotbalisté TJ Sokol Konice do krajského přeboru. Během podzimní části se pohybovali sympaticky vysoko v průběžné tabulce, ale ve druhé polovině sezóny nastal propad a místy nemalé trápení jak herní, tak výsledkové. Nakonec z toho byla relativně poklidná záchrana, byť až z třinácté příčky celkového pořadí. Za uplynulým ročníkem 2022/2023 se ohlédl konický lodivod Petr Ullmann.

„Po postupu z I.A třídy samozřejmě panovala obrovská euforie a radost, taky očekávání od našeho působení o patro výš byla velká. Já jsem však kluky upozorňoval na náročnost krajského přeboru, kde jsou vesměs takticky vyspělé, soubojově silné a celkově kvalitní týmy. Úroveň téhle soutěže je prostě vysoká, což uplynulá sezóna jen potvrdila,“ sdělil k předsezónním ambicím Petr Ullmann.

Jak tedy minulý ročník hodnotí? „Podzim nám vyšel v rámci možností dobře, dokázali jsme pravidelně bodovat a pohybovat se v klidném středu tabulky. Na začátku jarní části jsme se ale dostali do krize, přišla série porážek. A po nějakých čtyřech kolech odvetné části jsme se rázem ocitli dost dole v přímém ohrožení sestupovými starostmi,“ ohlédl se v čase Petr Ullmann.

Čím to všechno? „Projevily se zimní odchody opor Jirky Jašíčka i Míši Škrabala, do toho nás postihla nějaká zranění a za celé jaro jsme získali pouhých jedenáct bodů, což bylo po Litovli nejmíň. Bez chybějících tahounů nás trápila hlavně ofenziva, nastřílet za druhou polovinu sezóny jen třináct gólů je fakt málo,“ připustil konický trenérů.

Měli v Konici strach ze sestupu? A díky čemu se nakonec tým podařilo zachránit? „Strach přímo ne, i když obavy o udržení kraje tam určitě nějaké byly. Ocitli jsme se pod tlakem a v ne úplně příjemné situaci, naštěstí kluci v pravou chvíli zabrali. Když bylo nejhůř, tak prokázali charakter, začali víc makat, semkli se. Vlastně se ukázalo to, co jim říkám pořád: že je všechno o přístupu, práci, nasazení a zodpovědnosti. Pokud sami hráči opravdu chtějí, tak to jde,“ míní Ullmann. „Postupně jsme zlepšili výkony a získali potřebné body, kterých mohlo být ještě víc. Třeba silné Čechovice i Kostelec jsme v domácích derby mohli porazit, ne s nimi jen remizovat. Každopádně se povedlo odskočit sestupovým pozicím, takže nějaká čtyři kola před koncem soutěže už jsme měli relativní klid,“ oddechl si.

Chce kouč někoho ze svěřenců vyzvednout? „Rád bych poděkoval všem hráčům, že se během velmi náročného jara společně zvedli a nedopustili pád zpátky do I.A třídy, což by byla velká škoda. Zvlášť vyzdvihnout pak zaslouží starší borci, kteří mančaft vyhecovali a svými zkušenostmi mu dodali klid i víru ve vlastní schopnosti. Teď hlavně doufám, že se poučíme ze zimní přípravy, jež vinou slabší tréninkové docházky nebyla vůbec dobrá. Věřím, že kluci podle toho přistoupí k nadcházející přípravě letní, abychom se na druhý rok v krajském přeboru dobře nachystali,“ poznamenal Petr Ullmann, trenér Konice. Do budoucna je optimistický. „Vrací se Jirka Jašíček, za což jsem moc rád. Všichni víme, na čem je potřeba pracovat. A cílem určitě bude zlepšení hry i výsledků, tím také celkového umístění.“

 

Další díl seriálu FOTBAL EXTRA je věnován ohlednutí za vystoupením regionálních zástupců v krajském přeboru, vše potřebné najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 10. července