Ve čtvrtek 29. června tohoto roku dobojoval svůj poslední boj bývalý příslušník 7. výsadkového pluku ZU, později příslušník 22. výsadkové brigády major ve výslužbě František Lejsek. Poslední rozloučení s dlouholetým členem Klubu výsadkových veteránů se konalo minulou středu odpoledne v obřadní síni prostějovského městského hřbitova.

 

Zarmoucená rodina, přátelé a muži a ženy, kteří zasvětili svůj život armádě, přišli Františka Lejska vyprovodit na poslední cestě. Mnozí mu věnovali na důkaz úcty květinové dary, jiní naposledy zasalutovali. Nechyběly bojové zástavy a čestná stráž u rakve zesnulého, kde stál i generálporučík v záloze Ondrej Páleník, bývalý velitel prostějovské 601. SKSS a předseda Klubu výsadkových veteránů.

František Lejsek pracoval 22 let velice aktivně a odpovědně ve výboru Klubu vojenských veteránů Prostějov, posledních 12 let jako místopředseda KVV a předseda redakční rady Zpravodaje. „Františka jsem znal přes 30 let. Nesmírně si vážím jeho práce, ale hlavně si už navždy budu vážit jeho samotného. Byl to velmi, velmi kvalitní člověk a skvělý přítel,“ sdělil Večerníku Vladimír H. Jako první se slova ujala dcera zesnulého. Její rozloučení s tátou, kterého nade vše milovala, stejně jako on miloval svou rodinu, bylo velmi emotivní, smutkem tak naplnilo celou obřadní síň. „Odešel jeden z velice pracovitých lidí. Měl vřelý vztah k výsadkové komunitě, odešel hrdý výsadkář, který usiloval o sounáležitost a pevné přátelství mezi výsadkáři všech generací. Čest jeho památce,“ uvedl v rozlučkové řeči jeden z jeho kolegů.

Na poslední cestě doprovodila Františka Lejska vojenská hudba. Při české hymně zazněla i čestná salva.