Tento chlapík patří k největším grázlům Prostějova posledních let. Jaroslav Smrž svého času kradl urny na prostějovském hřbitově, z nichž vysypával popel, ničil je a kov prodával ve sběrně. V opilosti mimo jiné zkopal a poplival třiasedmdesátiletou bývalou učitelku.

Po propuštění z vězení se oženil s temperamentní ženou, tu však mlátil a nazýval ji mimo jiné „mršinou“. I kvůli tomu se objevil před prostějovským soudem.

 

Už je to více jak deset let, co byl Jaroslav Smrž odsouzen za krádeže uren na prostějovském hřbitově. Po návratu z vězení o sobě dal vědět tím, že zkopal a poplival třiasedmdesátiletou Boženu K. Ke svému činu se tehdy nepřiznal a usvědčen byl až díky svědkům. Uplynulé úterý 18. července pak stanul před soudem kvůli tomu, že opakovaně fyzicky i psychicky týral svoji manželku. Kromě toho dle obžaloby měl zcela bezdůvodně napadnout muže, jemuž měl zlomit čelist a způsobit krvácení do mozku.

Jaroslav Smrž se týrání povětšinou dopouštěl pod vlivem alkoholu. Svoji ženu opakovaně škrtil, vláčel za vlasy po zemi, plival na ni či ji častoval vulgárními výrazy. Nebylo výjimkou, že jí vyhrožoval zabitím, přičemž měl v ruce i nůž, s nímž naznačoval bodnutí. Minimálně dvakrát na ni řval, že ji „vykuchá jako kuře“. Činil tak nejen v bytě v České ulici, který měla jeho žena pronajatý, ale i v hospodě, již jeho manželka provozovala.

Obžalovaný se ke všem těmto činům u soudu přiznal. Své chování se snažil vysvětlit tím, že byl pod vlivem alkoholu. „Když nepiju, tak jsem jiný člověk,“ rozbrečel se před trestním senátem Jaroslav Smrž, který v dávné minulosti podstoupil protialkoholní léčbu. Od té doby se však své závislosti nijak aktivně nesnažil zbavit. Nyní svůj letitý postoj dle vlastních slov přehodnotil. „Určitě bych se chtěl léčit,“ vyjádřil se. Jeho pokání ještě před zahájením hlavního líčení poněkud nepochopitelně uvěřila i jeho manželka, kterou měl dlouhé měsíce týrat. Přestože žena podala návrh na rozvod, nedávno v celé záležitosti požádala o odklad. „Nyní máme dobrý vztah, ve vězení mě navštěvuje,“ potvrdil Jaroslav Smrž.

Co se stalo u Kolářových sadů?

Kromě násilí na ženě měl Smrž společně s Janem Vráblíkem napadnout muže, který následně skončil v nemocnici, kde mu zjistili zlomeninu lícní kosti a krvácení do mozku. Jan Vráblík, který bydlí v „azyláku“ v Určické ulici, připustil, že poškozeného napadl a dal mu dvě facky, po nichž muž skončil na zemi. „Pak z parku vyběhl Jaroslav Smrž a začal ho kopat do hrudníku a do hlavy. Pak vylezli chlapi z hospody Na Mánesce a on toho nechal,“ vypověděl Jan Vráblík, jehož svědectví potvrdila také jeho družka, která byla celému incidentu přítomná.

V Rostislavově ulici v onu srpnovou noc loňského roku zasahovali také prostějovští strážníci. Jejich svědectví však mnoho světla do celé události nepřineslo. „Poškozený se šel umýt do hospody a nic řešit nechtěl. Na místě byl Jan Vráblík, jeho družka a pravděpodobně i pan Smrž. Ale jistě to nevíme,“ vypověděli strážníci shodně s tím, že v tu chvíli nic nenasvědčovalo, že by napadený muž utrpěl vážnější zranění.

S krvácením do mozku došel do nemocnice

Pozoruhodné tak je, že si poškozený i s krvácením do mozku a zlomenou čelistí musel do nemocnice dojít sám. Kdo všechno jej napadl, si však už nevzpomínal. Zda tedy mezi útočníky figuroval kromě Vráblíka také Jaroslav Smrž, tak nebylo zcela jisté. Proti Smržovi stálo svědectví obou partnerů, jeho agresivní nátura i to, že se v danou noc nepochybně pohyboval v okolí. On sám ale vše popíral. „Ten den jsem byl na brigádě, manželka mě vyhodila z bytu, tak jsem šel do hospody. Když jsem se vrátil, už mě domů nepustila, tak jsem spal na lavičce v Kolářových sadech. Do žádné rvačky jsem se nezapojil, to bych si pamatoval,“ bránil se Smrž.

Rozsudek v dané záležitosti nepadl, hlavní líčení bylo odročeno na srpen.

Jaroslav Smrž byl mimo jiné odsouzen také za napadení staré paní. Přestože se k němu nedoznal, usvědčili ho četní svědci. Foto: archiv Večerníku

R