Tady jsou už zvyklí na ledacos, ale tohle tu ještě nebylo. Do Čech pod Kosířem se pravidelně sjíždí turisté na zdejší zámek, do Muzea kočárů či do Hasičského muzea. Tentokrát dorazí delegace z Olomouckého kraje i řady obcí, aby zde ve středu 16. srpna od 14:00 hodin rozdaly a převzaly ceny v soutěži Vesnice roku 2023. Právě v ní letos Čechy pod Kosířem celkově zvítězily.

 

Slavnostní předávání proběhne ve venkovním areálu Multifunkční budovy pro kulturu a sport. „Program vyhlašování je naplánován zhruba do šestnácti hodin, my přijdeme na řadu mezi posledními. Následovat budou komentované prohlídky obce a od sedmnácti hodin vystoupí Hanáci z kosteleckého souboru Kosíř. Po nich bude znít reprodukovaná hudba,“ prozradil Večerníku plán předání starosta Čech pod Kosířem Milan Kiebel.

Čechy pod Kosířem letos zvítězily při své vůbec první účasti v soutěži Vesnice roku. Porota ocenila zejména komplexnost, s jakou zde přistupují k rozvoji obce tak, aby se v ní dobře žilo starým i mladým, sportovcům i těm se zájmem o kulturu či životní prostředí.

Radost z celkového třetího místa rozhodně neskrývali ani v nedalekých Slatinkách, kde vzkvétá zejména společenský život. Během roku v obci pořádají 32 pravidelných akcí.

Bílou stuhou za činnost mládeže byly oceněny Vrchoslavice, stejná obec získala také Fulínovu cenu za nejkrásnější květinovou výzdobu.

Vesnickou knihovnou Olomouckého kraje se stala bibliotéka z Bousína, ze stejné vesnice pak pochází také Josef Julínek, jenž byl po právu zvolen osobností venkova.