Minulou středu 16. srpna v dopoledních hodinách proběhla v ulici Pod Kosířem v Prostějově preventivní akce zaměřená na cyklisty a cyklistky. Vyslanci městské policie kontrolovali nejen povinnou výbavu jízdních kol, ale i to, zda tito účastníci silničního provozu dodržují dopravní předpisy.

 

Strážníci během dvou hodin zkontrolovali 35 cyklistů. „U převážné většiny byly zjištěny drobné nedostatky v povinné výbavě jízdního kola. Zákonem předepsané odrazky, které cyklistům či cyklistkám chyběly, strážníci doplnili nalepením reflexních samolepek, které odrazky plně nahradí,“ prozradila Tereza Greplová, vedoucí skupiny prevence kriminality Městské policie Prostějov s tím, že v průběhu akce bylo zastaveno 6 osob, které při jízdě na kole nebo koloběžce neměly na hlavě přilbu, přestože jim tuto povinnost ukládá zákon.

Nezletilé a mladistvé cyklisty bez přilby strážníci řádně poučili a vysvětlili jim, proč je důležité používat tento bezpečnostní a ochranný prvek. „Všechny zjištěné nedostatky řešila hlídka domluvou. Vzorní účastníci silničního provozu, kteří měli vše v pořádku, odjížděli s drobným dárkem v podobě reflexního doplňku na oděv,“ dodala Greplová.