Propast Macocha je oblíbeným cílem turistů, bohužel ale nejen jich... Jeskyně v Moravském krasu hluboká 138 metrů láká odedávna i sebevrahy. Poslední oběti byly hned tři. Jak Večerník informoval, poslední červnový den se do útrob Macochy vrhla třicetiletá žena z Prostějovska, která s sebou na poslední cestu vzala dvě malé dcerky. Policie případ stále šetří, s největší pravděpodobností jsou na vině poporodní deprese.

Podle zdroje Večerníku z blízkého okolí manžela a otce holčiček žena s dětmi jela na Macochu i den před tragédií. „Manželovi pak řekla, že druhý den pojede s dětmi zase na výlet,“ uvedl zdroj s tím, že zdrcený vdovec dal následně výpověď v zaměstnání a vrátil se s největší pravděpodobností do místa svého rodiště.

 

Oslovený psychiatr jako jednu z možných příčin ženina jednání označil poporodní psychické problémy. „Velký mateřský pud může způsobit, že žena má pocit, že nemůže nechat děti samotné na světě. A vezme je s sebou," vysvětlil Večerníku odborník, který ovšem nechtěl být jmenován.

Okolo sebevražedného skoku mladé maminky z Prostějovska, která s sebou bohužel vzala na dno propasti Macocha i dvě malé dívenky, se stále rojí nové a nové spekulace. Zejména na sociálních sítích, ale i Facebooku Večerníku to nebývale žije. Večerník se v průběhu letních prázdnin některými z nich zabýval, řadu okolností a skutečností jsme také zjistili, avšak hodláme i nadále držet citlivost tohoto nebývalého případu.

Žádnou spekulací ovšem není informace o tom, že celé počínání matky se dvěma holčičkami pozorovala v pátek 30. června jako poslední kamera umístěná na jednom z občerstvení poblíž horního můstku na Macoše. Právě z něho nešťastnice skočila do hlubin. Podle informací už kriminalisté znají důvody, proč se žena rozhodla skoncovat se životem svým a také obou dětí. „Teď se policisté snaží zjistit, zda někdo o jejích úmyslech věděl a zda se mohlo tomuto neštěstí zabránit,“ uvedl náš zdroj.

Podle mluvčího Policie Jihomoravského kraje Pavla Švába záběry z kamery opravdu potvrzují verzi o takzvané rozšířené sebevraždě. „Po prošetření případ pravděpodobně odložíme,“ sdělil mluvčí. Není totiž koho trestat...

Oficiálně však jihomoravští policisté nechtějí dále svoji práci na vyšetřování neštěstí komentovat. „Zjistili jsme řadu informací, které postupně vyhodnocujeme. Jedná se o velmi citlivý případ, takže další informace pro veřejnost uvolňovat nebudeme,“ sdělil Bohumil Valášek, tiskový mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR v Brně.

Skokem do Macochy ukončily život desítky lidí, od roku 2000 jich bylo přes 20. Například v lednu 2021 tam jen dva týdny po sobě ukončily život dvě ženy středního věku.

Do Macochy skáčou sebevrazi z Horního můstku u chaty Macocha. Vyhlídková plošina je ohrazená zábradlím a od roku 2011 jsou tam namontovány kamery, které mají okolnosti sebevražedného činu a poslední momenty sebevraha zachytit pro pozdější vyšetřování. Děsivý volný pád trvá asi 4 sekundy. Průvodci musí každé ráno před začátkem prohlídek dojít podzemním labyrintem na dno propasti a nahlédnout do Skalního okna, zda dole neleží tělo. Skok do závratné hloubky totiž obvykle končí na takzvaném kameni sebevrahů, odkud se tělo někdy sesune do horního jezírka. Proto jsou zde nainstalovány záchytné sítě – smaragdově zelené jezírko je hluboké dalších 13 metrů a tělo by se v něm obtížně hledalo.

Se svými půdorysnými rozměry 74 x 76 metrů patří Macocha k největším jeskyním svého druhu ve střední Evropě. Historie průzkumů místních jeskyní začala již v roce 1723 prvním zaznamenaným sestupem Lazara Schoppera. V roce 1909 se podařilo skupině kolem profesora Absolona proniknout do Macochy nově objevenými Punkevními jeskyněmi z Pustého žlebu. První člověk prostoupil opravdu volnou cestou z Pustého žlebu na dno propasti Macochy 31. ledna 1914.

 

LEGENDA O PROPASTI...

 

Se sebevraždou souvisí i pověst o vzniku jména propasti, kterou jako první zaznamenal v roce 1793 historik František Josef Schwoy. Tamní vesničan ovdověl a zůstal sám s malým synem. Oženil se znovu, ale jeho nová žena dítě nenáviděla. Jednou ho vylákala do lesa k propasti a shodila dolů. Chlapec se ale zachytil pod okrajem propasti, kde ho vesničané našli a vytáhli. Když zjistili, jak se události seběhly, svrhli do propasti macechu. Podle jiné verze tam ale v zoufalství skočila sama…