Po dvouměsíční letní pauze se nohejbalisté TJ Sokol I Prostějov vrátili do zápasového kolotoče 1. ligy družstev mužů ČR 2023. A okamžitě šlo o nesmírně důležitou bitvu, neboť v sobotním odpoledni měli na programu vstupní duel semifinálové série doma proti TJ Radomyšl. Velice těžkou zkoušku zvládli, nebezpečného soupeře udolali 5:3. A rozhodující druhé vítězství pojedou ukořistit ven, kde se hraje 2. září od 12.00 hodin.

Prostějovský tým raději ještě šetřil lehce zraněného Lukáše Pírka (tříslo), naopak se do něj po delší době vrátil Tomáš Drobil a poprvé od začátku sezóny i Petr Deutsch. Úvodní bod střetnutí však zařídili zkušení Martin Müller a Jan Pavelka, když v zahajovací dvojce těsně zpacifikovali silnější debl hostů Nepodal, Hokr dvakrát 10:9. Klíčový byl přitom obrat druhého setu z 6:8, každopádně 1:0. Ještě dramatičtější průběh měla druhá dvojice, v níž Jan Šlézar a Tomáš Roba (plus krátce střídající Petr Zemánek) vlastními chybami zbytečně ztratili první sadu s párem Slavíček, Toman z vedení 9:6. Potom ale zabojovali a druhou i třetí část naopak sami otočili na 10:8. Nejprve z 5:6, pak ze 7:8, načež se zrodilo vedení 2:0. Hodně vysokou náročnost měla i následná první trojka, kde Müller – Zemánek - Deutsch měli namále. Sadu číslo jedna si totiž nechali utéct v koncovce 9:10, načež druhou strhli ve svůj prospěch 10:7 vydařenou střední pasáží (z 2:3 na 7:3). V tiebreaku ovšem Jihočeši za stavu 8:9 disponovali dvěma mečboly, které domácí i s určitou dávkou štěstí odvrátili závěrečným zvratem na 10:9. Tím pádem Hanáci vedli už 3:0 a mač navzdory své vyrovnanosti zdánlivě směřoval k jejich celkově přesvědčivému triumfu.

Trhlinu do těchto ideálních představ zasadila Nepodalova trojice, jež měla o něco navrch nad spíše trápícím se triem Pavelka – Šlézar - Roba se střídajícím Drobilem 8:10, 7:10 – 3:1. Nicméně na správnou cestu domácí mančaft vzápětí vrátil Tomáš Roba naprosto suverénním ovládnutím singlu, nebohého Slavíčka koncentrovaným výkonem odstřelil 10:5 a 10:2. A průběžný stav 4:1 sliboval rychlý konec startovacího semifinále.

Leč všechno pokračovalo jinak. Také Müllerova trojka totiž měla značné problémy s tou Nepodalovou, byť po úvodním dějství uniknuvším ve finiši 8:10 jasně dominovala druhé periodě 10:3. Jenže sprint třetí opanovali sokové znovu 8:10 (4:2), a jakmile čtvrtou trojici nezvládli Pavelka a spol. 9:10, 6:10 (nepomohlo ani srovnání prvního setu z 6:9 na 9:9), snížili nezdolní vyslanci z daleké Radomyšle na 4:3.

Šlo tedy do tuhého, naštěstí v pravou chvíli zatroubil na zteč největší tahoun současného Sokola I. Kapitán Martin Müller vystřihl ve třetí dvojici parádní výkon, jímž podpořil parťáka Jana Pavelku a rozhodl o suverénní výhře Prostějova dvakrát 10:5. Tím bylo po více než třech hodinách vypjatého dramatu výsledkově hotovo, vítězně vymalováno – 5:3!

 

ÚSTY TRENÉRA

Richard BENEŠ – TJ SOKOL I PROSTĚJOV

„Teď už se hraje play-off, což je ve všech sportech úplně jiná soutěž než dlouhodobá část. Role favorita se ve vyřazovacích bojích stírají, papírově slabší nemají co ztratit a ty silnější často hodně trápí. Což platilo i dnes. Radomyšl jsme v základní fázi letošní první ligy porazili hladce 6:1, ale soupeř tentokrát nastoupil v sestavě se svou největší oporou Michalem Nepodalem a dost nás potrápil. Hosté mohli hrát uvolněně, riskovat. A pokud jim to vycházelo, měli jsme problémy. Platilo to hlavně v trojicích, které měla Radomyšl o něco lepší než my. Naopak všechny tři dvojice patřily nám, i když v některých případech jen těsně. Singl zvládl výborně Tomáš Roba, v rozhodujících momentech dramatického závěru celého utkání vzal na sebe zodpovědnost jako správný kapitán Martin Müller. Cením si bojovnosti všech našich kluků, kteří neustále makali naplno, byť se některým dařilo více a jiným trochu méně. Důležité je nakonec jedině vítězství bez ohledu na přesný výsledek. Máme první bod v semifinálové sérii a budeme chtít rozhodnout další výhrou hned ve druhém zápase venku, do Radomyšle si pojedeme pro postup! Sice bez Tomáše Drobila a Petra Deutsche, ale zato s bratry Lukášem i Ladislavem Pírkovými.“