Slatinice se chystají na dosud největší investiční akci. Obec už brzy zahájí kompletní rekonstrukci a dostavbu budovy prvního stupně základní školy. Za 42 milionů korun získá „tradiční“ školní budova zcela novou podobu, a především nabídne nové vzdělávací možnosti. Revitalizace objektu a přístavba nového dvorního a podkrovního prostoru totiž umožní vznik specializovaných učeben se zaměřením na cizí jazyky, přírodní vědy a další progresivní oblasti – včetně výuky základů IT, 3D tisku či robotiky. Obec se na financování projektu podílí z jedné čtvrtiny. Většinu prostředků se slatinické radnici a škole povedlo získat z Integrovaného regionálního operačního programu.

V přízemí budovy slatinické základní školy přístavbou vznikne polytechnická a přírodovědná učebna, díky níž se školáci na prvním stupni budou moci odmalička seznamovat se základy informačních technologií či s robotikou. K vybavení učebny bude patřit také 3D tiskárna.

Myslíme na to, abychom žáky připravovali na současné výzvy. Ale také chceme, aby prostředí, v němž se vzdělávají, bylo maximálně přívětivé. Proto projekt počítá také s tím, že jedna ze stěn nově přistavěné budovy bude prosklená, přímo komunikující se zeleným dvorem. V teplejších měsících můžeme stěnu otevřít a část vyučování bude probíhat venku,“ říká Pavel Ondráček, ředitel základní školy ve Slatinicích. Kromě toho bude mít celá dvorní přístavba zelenou, vegetační střechu.    

Další novinkou bude adaptace a dostavba současného podkroví. Zde vzniknou hned dva nové výukové prostory – multimediální učebna a jazyková učebna. Učebny vytvoří vyvýšený, designově pojatý půdní prostor s částečně přiznanou konstrukcí. Velkorysé architektonické řešení doplní kvalitní vybavení. V učebnách se budou využívat nejmodernější nástroje pro výuku jazyků a multimédií. „Obě místnosti budou navíc multifunkční – snadno se přestaví tak, aby sloužily konkrétnímu účelu,“ připomíná ředitel školy Pavel Ondráček.

Úspěšná škola, úspěšná obec

Vedení obce Slatinice-Lípy považuje oblast vzdělávání za jednu ze svých priorit. Rozvoji základní i mateřské školy tak v uplynulých letech věnovala velkou pozornost. Budova prvního stupně je poslední, která čekala na výraznější úpravy.

Školu vnímám jako jednu z klíčových služeb, kterou obec musí nabízet svým občanům a lidem z širšího okolí. Rekonstrukci školy považuji za zásadní krok ke zvýšení kvality služeb, které Slatinice nabízejí. Nemůžu se dočkat, až se výkresy a vizualizace změní v realitu,“ svěřil se starosta Slatinic Ondřej Mikmek. S tím se podle projektu počítá ve druhé polovině roku 2024.

Jeho slova potvrzují i výsledky nedávno dokončeného šetření České školní inspekce. Ve fungování školy nezjistili inspektoři žádné nedostatky a úroveň poskytovaného vzdělávání ve většině sledovaných oblastí označili za velmi vysokou. O vzdělávání ve Slatinicích je zájem. Kapacita základní i mateřské školy je pro nadcházející rok zcela naplněna. V obci pod Kosířem počítají s 86 předškoláky a 146 žáky v 1.–9. třídě základní školy.