Signály nedostatku vitaminu B často nebývají vážné, ale umí znepříjemnit život. Mezi běžné příznaky patří bolest hlavy, podrážděnost, slabost, chlad nebo mravenčení v končetinách. Nedostatek se projevuje také na kůži drobnými prasklinkami nebo vyrážkou, výskytem aftů, koutků nebo oparů. I když příčinou těchto potíží může být jiný problém, doplnění B-komplexu tělu jen prospěje.

Vitamin B má mnoho podob a každá plní v lidském těle svoji funkci. Vyskytují se často skupinově ve stejných potravinách, a i v podobě doplňků stravy jsou připravovány jako skupina vitaminů B s označením B-komplex. „Komplex vitaminů B podporuje optimální funkce v našem těle a svými specifiky se vzájemně doplňují. Například vitamin B1, B2, niacin (B3) a biotin (B7) se podílejí na různých aspektech tvorby energie a správné činnosti nervové soustavy, vitaminy B2 a B7 k udržení zdravých sliznic. Vitaminy B12 a B9, známý také jako kyselina listová, podporují správné dělení buněk, proto význam tohoto vitaminu roste především u těhotných žen,“ objasňuje účinky vitaminu Lenka Winklerová (na snímku), vedoucí jedné z lékáren AGEL.

Náš organismus si u většiny vitaminů skupiny B nevytváří zásoby, a proto je třeba každý z těchto vitaminů pravidelně přijímat v jídle či doplňcích stravy. Vitaminy skupiny B jsou bohatě zastoupeny v luštěninách, celozrnných obilovinách, houbách, ořechových a jiných semenech, listové zelenině, citrusech a melounech, ale také v sušených pivovarských kvasnicích a mnoha živočišných zdrojích bílkovin, jako je maso, ryby, vejce, mléko a vepřové maso. „Vyberte si denní čas užívání B-komplexu podle svého uvážení tak, abyste na něj nezapomněli. Obvykle se doporučuje užívat ho ve stejnou dobu, nejlépe hned ráno se snídaní. V případě, že užíváte nějaké léky, poraďte se nejdříve s lékařem či lékárníkem, zda je vhodné kombinovat je společně s B komplexem,“ radí lékárnice způsob užívání B-komplexu ve formě doplňků stravy.

Na zvýšený příjem vitaminů skupiny B by měly dbát především osoby s chronickým onemocněním, osoby starší 50 let a těhotné ženy. Hladinu vitaminů B v těle významně ovlivňuje také životní styl a typ stravy. Deficit „béček“ může způsobit nadměrná konzumace alkoholu, ale také málo vyvážená nebo chudá skladba jídelníčku, jak uvádí lékárnice Winklerová: „O vyvážené stravě se hovoří v různých souvislostech. Důležitá je především pestrost jídelníčku, který zahrnuje jak rostlinnou, tak živočišnou stravu. Například některé redukční diety nebo špatné složení vegetariánské a veganské stravy mohou vést k nedostatku vitaminu B. Příčinou deficitu však mohou být i další vlivy, které negativně ovlivňují příjem potravy, jako jsou nemoc nebo stáří.“

Nedostatek vitaminu B je možné diagnostikovat i z vyšetření krve na základě žádanky lékaře. Doplňování B-komplexu dle doporučeného dávkování na obalu se však není třeba obávat, protože případné přebytky vitaminů tělo vyloučí močí. Pravidelné užívání B-komplexu navíc údajně odpuzuje komáry a klíšťata. Tento vysloveně letní účinek vitaminu B však nebyl oficiálně potvrzen.

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & LÉKÁRNY a PÉČE O ZDRAVÍ najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večenríku, které vyšlo v pondělí 4. září