Večerník na tento problém upozorňuje už od začátku léta. Revitalizace vrahovického Sídliště Svornosti sice podle mnohých pánů konšelů proběhla na jedničku, ovšem založení trávníků okolo bytových domů se značně nepovedlo! Firma při volbě vhodného travního semene zklamala na celé čáře a tak během letních prázdnin rostl mezi domy na sídlišti pouze metr a půl vysoký plevel. Radní dosud odstranění plevele chemickými prostředky odmítali, dnes je ale všechno jinak!

 

 

Celou situaci pravidelně sledoval a reprodukoval četné stížnosti obyvatel Sídliště Svornosti. „Tohle by si nikdo z radnice na své zahradě nebo před svým domem nevysadil,“ ukazoval ještě začátkem srpna muž bydlící na sídlišti na metr a půl vysoký plevel, který „úspěšně“ dusil stébla trávy. „Věříme, že pravidelná seč tento problém odstraní a příroda si pomůže sama. Po takové třetí seči už bude tráva okolo domů převládat a vyhraje nad plevelem,“ řekl Večerníku zhruba před měsícem Jiří Rozehnal (ANO 2011), náměstek primátora Statutárního města Prostějova.

Lidé ze Sídliště Svornosti už před měsícem vehementně požadovali, aby se bující plevel nechal zničit chemickými prostředky. „To v tuto chvíli nejde, opozice v zastupitelstvu by zase podala několik oznámení, že se nechováme ekologicky a ničíme přírodu,“ poznamenal v polovině srpna Jiří Rozehnal.

A tak trochu překvapilo oznámení, které se na internetových stránkách prostějovského magistrátu objevilo v pátek ráno. „Od pondělí 2. do soboty 7. října je plánováno chemické ošetření nových trávníků proti nežádoucím plevelům na Sídlišti Svornosti, a to selektivním herbicidem Bofix,“ zveřejnila tuto informaci Jana Gáborová, vedoucí oddělení vnějších vztahů prostějovského magistrátu.

Co to má tak najednou znamenat? Náměstek primátora Jiří Rozehnal na bleskovou otázku Večerníku během pátku nedokázal odpovědět. „Je to standardní postup, je nezbytné zlikvidovat plevel a bez chemie by to nebylo možné,“ zareagoval druhý z náměstků Jiří Pospíšil (PéVéčko).

Dnes se už tedy začne na Sídlišti Svornosti ve Vrahovicích stříkat na nepovedeně oseté trávníky herbicid. Zdejší obyvatelé si to ostatně přáli od začátku, co na to ale kritici používání chemických prostředků na likvidaci plevele?