Tři čtvrtiny drželi basketbalisté Prostějova naději na vítězství v utkání 3. kola východní skupiny 1. ligy. Jejich soupeřem byl uplynulou sobotu Hradec Králové, který ještě v minulé sezóně hrál Kooperativa NBL. Orli padli až v závěrečné části. Prohráli 63:83, když poslední čtvrtinu hosté vyhráli o čtrnáct bodů.

Na začátku utkání se svěřenci kouče Pešty trápili při zakončení a proměnili jedinou ze sedmi střel. Královští sokoli se díky tomu dostali až do pětibodového vedení a na začátku 6. minuty vedli 12:8. Pak se ale domácí nadechli k jedenáctibodové šňůře a otočili průběžné skóre. V náporu ovšem nevydrželi až do konce čtvrtiny. Východočeši přitlačili v obraně a do konce první části srovnali krok.

Podobný obrázek nabídla druhá perioda. Také v ní Hradečtí byli až do 14. minuty bodově vepředu. O chvíli později ale Orli vyrovnali na 22:22 a pak byli v ofenzivě úspěšnější než soupeř. Propracovali se až k výsledku 29:24 dvě minuty před pauzou, závěrečnou pasáž ale ani podruhé nezvládli. Sokoli, které táhla především trojice Svojanovský, Dvořák a Jelínek, zabrali a tak odcházeli hráči Prostějova do kabiny s minimálním mankem – 31:32.

Po změně stran to několikrát vypadalo, že favorit bodově odskočí. Třeba ve 23. minutě za stavu 34:42 po trojce zkušeného Sedmáka. Domácí však dokázali odpovědět. Odrazili pak i další nápor, po kterém dokonce ztráceli deset bodů. V poslední minutě snížili na 51:54. Po Kaliszově koši ale nechali na polovině palubovky osamoceného Dlugoše a ten dalekonosnou střelou přidal na hradecké konto tři body.

Právě tato situace hostující hráče nakopla. Následující pětiminutovku Orli prohráli 3:10 a nabrali rozhodující ztrátu. V tu chvíli bylo jasné, že Královští sokoli míří za výhrou a hra domácího souboru se rozpadla. Individuální způsob zakončení přinesl jen divoké pokusy s minimální šancí na úspěch a ztráta narostla až na dvacet bodů, což bylo pro prostějovské hráče až příliš kruté vzhledem k výkonu v prvních třech čtvrtinách.

 

 

ÚSTY TRENÉRA

Michal PEŠTA – BCM Orli Prostějov:

„Bylo to srovnání dvou absolutně rozdílných týmů. V sestavě soupeře byli samí zkušení, v naší vesměs mladí. Z tohoto měření jsme vyšli dobře, byl to výborný zápas. Když za Sokoly hrál Sedmák a Jelínek, měli jsme problémy s výškou, což bylo logické. Ale rvali jsme se, co to šlo. Kluci se nebáli, zaslouží si kredit. Chtěli jsme napravit výkon z Brna, to se povedlo. Až v závěru nám utekli. Možná i díky tomu, že jsme se vydali ze všech sil v předchozích minutách.“

 

1. LIGA, SKUPINA VÝCHOD – 3. KOLO

BCM Orli Prostějov – Královští sokoli

63:83

(19:19, 31:32, 51:57)

 

Sestava a body Prostějova: Klepač 15, Nosek 14, Havel 11, Kaštil 8, Komárek 6, Kalisz 5, Jenčík, Slavík 2, Varsík, Schneider

Nejvíce bodů: Svojanovský 23, Dvořák 20, Jelínek 15

Trojky: 8:9. Fauly: 22:15. Trestné hody: 5/9 – 20/32. Doskoky: 44:44.

 

 

39 lista