Ve druhé polovině září proběhly poslední závody letní části cyklistické sezóny, a že jich nebylo málo. V jihomoravské metropoli se uskutečnila Grand Prix Favorit Brno-Přilba Moravy zařazená do mezinárodního dráhového kalendáře UCI jako Class 1.

Následovalo poslední rozdělování mistrovských medailí pod širým nebem na velodromu v Prostějově, kde to doslova cinkalo nejen zlatem, a někteří závodníci mládežnického týmu TUFO PARDUS PV pak ještě absolvovali kritérium GP Racio v Břeclavi i Pustkovický cyklokros v Ostravě. Juniorka Patricie Müllerová navíc startovala v reprezentačním dresu České republiky na silničním mistrovství Evropy v Nizozemsku.

 

Jako první vyrazili do bojů prostějovští muži a junioři při klání GP Favorit Brno – Přilba Moravy 2023. Bezprostředně po brněnské akci následovalo dráhové mistrovství republiky v Prostějově. V době, kdy se rozdělovaly na zdejším oválu tuzemské mistrovské medaile, bojovala členka SKC TUFO PARDUS Patricie Müllerová v Holandsku o ty evropské při silničním závodě ME juniorek.

Silná mezinárodní konkurence bojovala v madisonu až do závěrečného spurtu, který rozhodl o pořadí na prvních čtyřech místech. V této bitvě do posledních metrů nakonec připadla bronzová pozice dvojici TUFO PARDUS Wojciech Pszczolarski a Filip Prokopyszyn. Vítězství urvalo italské duo před párem z Dánska. V juniorském madisonu obsadil Vojtěch Soukup se svým parťákem Adamem Bradáčem (Dukla Praha) pátou příčku. Následující den jely starší kategorie omnium a mládežnické bodovací závod. Mezi mužskou elitou nejlépe dopadl šestý Wojciech Pszczolarski, Matyáš Koblížek byl patnáctý. V mladších žácích si skvěle vedl Jakub Dedek a mohl se tak postavit na bronzový stupínek pódia. Dobrý výkon předvedl rovněž kadet Tadeáš Ladra, nakonec šestý.

Předposlední zářijovou sobotu zápolily na prostějovském velodromu mládežnické kategorie a ženy o národní kovy v madisonu, muži stejný den v bodovacím závodě. Hezkého výsledku dosáhli hned na začátku programu žáci domácího klubu Matěj Dedek a Alexandr Kaniščev, když získali bronz za třetí post. Mezi juniory obsadil Vojtěch Soukup druhé místo a jeho stříbrným spolujezdcem znovu byl Adam Bradáč z Dukly Praha. V bodovačce mužů bral domácí titul Adam Křenek (Favorit Brno) a hned za ním získal stříbro druhý Ondřej Pokorný z pořádajícího oddílu „Vzhledem ke kombinaci dráhy a silnice je sezóna náročná i pro náš mládežnický tým, na klucích už byla viditelná únava. Velkou radost mi však udělali žáci, kteří získali bronz. Vůbec celá jejich skupina stále výkonnostně roste, a to je pro nás určitě skvělá zpráva. Vojta Soukup si napravil sebevědomí stříbrnou medailí po nevydařeném mítinku v Brně. Teď na všechny čeká chvíle odpočinku a pak se opět vrhnou do přípravy. První závody na krytém velodromu v Motole nás čekají v listopadu,“ hodnotil šéftrenér TUFO PARDUS Martin Cetkovský.

Druhý den prostějovského šampionátu byl vyhrazen již pouze elitním kategoriím mužů i žen ve stíhacím závodě jednotlivců a scratchi. Z hanáckého kolektivu se nejlépe dařilo Matyáši Koblížkovi, který v obou disciplínách vybojoval vítězství. Ve stíhačce jednotlivců ho na bednu doprovodil ještě bronzový Jan Voneš. „V bodovacím závodě byl výkon našich mírně řečeno rozpačitý. Jsem ovšem rád, že si prvoročák Ondra Pokorný dojel pro stříbro. Druhý den už byl v jiném světle, dva tituly pro Matyáše Koblížka jsou super,“ okomentoval sportovní ředitel TUFO PARDUS Michal Mráček.

Členka prostějovského klubu Patricie Müllerová měla koncem sezóny skvělou formu, na kontinentální šampionát tak odjížděla s nadějí na dobrý výsledek. Bohužel ve vypjatém závodě si vybrala kopec smůly, když se zapletla hned do tří pádů. Přesto svoji evropskou misi dokončila a v cíli jí patřilo 58. místo.