Po návratu okresního poháru na scénu Prostějovska v roce 2020 o něj každým rokem projevila zájem řada celků, které si nenechaly tuto možnost ujít. V letošní sezóně se jejich počet smrskl jen na čtyři týmy, ale i tak se bylo v rámci semifinále i finálového klání na co dívat.

V budoucnu se ale možná daleko více než o výsledcích bude hovořit o tom, že letošní ročník provázelo opravdu nevlídné počasí, které každý ze zápasů minimálně jednou odložilo. Někteří už i vtipkovali, že podle termínu vědí, kdy nebudou muset doma zalévat trávník. Vše ale nakonec dobře dopadlo a rezerva Čechovic se stala prvním obhájcem primátu, i když ani tentokrát nevyužila možnosti pokračovat i do krajského poháru.

 

Pohárové klání napsalo po obnovení jen pro regionální celky své čtvrté pokračování, avšak letos se oproti předešlým letům přihlásily jen celky čtyři. Z původních osmi to byla polovina, pohár tak měl jen semifinále a finálovou bitvu. Nechyběl u toho obhájce prvenství v podobě rezervy Čechovic, dále rezerva Plumlova, po přesunu z Olomoucka již tradiční účastník III. třídy OFS Prostějov Luká a také Brodek u Konice.

SEMIFINÁLE

Z geografického hlediska bylo jasné, že pro pohárové klání budou ideální dvojice dané. A také tomu tak skutečně bylo. Úředním termínem byla neděle 6. srpna, ze které však v den konání rychle sešlo. Po úmorných vedrech totiž přišlo období deště, což znamenalo, že na podmáčených terénech se nic neodehraje, to potvrdily všechny kluby. Luká se s Brodkem domluvila hned na úterý 8. srpna odpoledne, což se podařilo. V tomto klání dokázali potvrdit roli favorita hostující hráči Brodku u Konice, když si domů dovezli postup za výhru 4:2.

To Čechovice hledaly ideální termín pro zápas s Plumlovem, nakonec z toho byla středa 30. srpna. Jenže ani ta se v důsledku dlouhotrvajícího deště nemohla uskutečnit na podmáčeném hřišti v Čechovicích. Hledalo se další řešení, protože na příští týden už byl domluven trávník ve Vícově pro finále. Vše tak musel přehodnotit i svaz a odložit finále o týden. 6. září se už i druhé semifinále odehrálo a v něm jasně kralovali domácí, kteří Plumlovu nadělili hned deset branek. Bylo tak jasné, že finále obstará loňský vítěz proti soupeři z Brodku u Konice.

FINÁLE

Finálové klání dostalo nový termín, kterým byla středa 13. září. Očividně toto datum nepřineslo štěstí ani vedení svazu. Po poločase už totiž hráči na trávník nevyběhli a pro průtrž mračen se muselo i finále odložit na další týden. Na zcela podmáčeném hřišti nebylo možné utkání ještě dohrát.

O další týden později se tak oba celky potkaly na stejném místě znovu, to už vše klaplo bez mráčku. Jako výhodu to mohli považovat spíše hráči Čechovic, kteří v minulém zápase tahali po půli za kratší konec. Repete už ale zvládli daleko lépe a v zápase byli lepším celkem, který si po výhře 4:1 došel pro zasloužené vítězství a obhajobu poháru.

DO KRAJE BRODEK U KONICE

I když se nejprve zdálo, že rezerva Čechovic by do krajského poháru dojít nemohla, tak tomu bylo jinak. Postup byl „béčku“ účastníka krajského přeboru nabídnut s tím, že by bylo případně nalosováno do druhé části pavouka než „A“-tým. Oddíl však s díky tuto variantu odmítl a v rámci předkola se tak představil poražený finalista z Brodku u Konice, na kterého čekal souboj s Brodkem u Prostějova (čtěte na jiném místě vydání – pozn.red.).

KDO HODÍ ŠESTKU...

„Kdyby se ani potřetí nehrálo, tak jsme už s Plumlovem dohodnutí, že si hodíme kostkou,“ glosoval tak trochu v nadsázce situaci v důsledku rozmarů počasí sekretář Čechovic Petr Klimeš, kdy se neustále měnily termíny. Počasí s ročníkem zkrátka opravdu zle zamávalo, ale možná právě na tyto momenty se bude vzpomínat více než na předvedené výkony.

„Samozřejmě to ani pro nás nebylo ideální, stále se přesouvaly termíny. Jednou věcí bylo domluvené hřiště, další zase sudí, kteří se na zápas měli dostavit. Nakonec se ale vše stihlo před zahájením krajského poháru, takže to dopadlo ještě dobře,“ prozradil sekretář okresního fotbalového svazu Petr Antoníček, který společně s dalšími členy výkonného výboru nechyběl ani na finále, po němž se předávaly kromě poháru i odměny.

 

40 graf1