Nezdá se to, ale obyvatelé Prostějova ročně vyprodukují zhruba dvanáct tisíc tun odpadu. Směsného komunálního, bioodpadu, skla, papíru a plastů. Svoz a likvidace toho všeho stojí městskou pokladnu nemalé částky, o to ovšem v tuto chvíli ani tak nejde. Jak mnozí již vědí, od roku 2 030 bude zákonem zakázáno vyvážení odpadků na skládky, takže i Prostějov nyní stojí před dilematem, co s odpadem za sedm let. Večerník již informoval o rozhodnutí zastupitelstva, které odhlasovalo vystoupení ze svazku Odpady Olomouckého kraje, který sdružuje na osmdesát obcí z celého kraje. Prostějov tedy nechce řešit problematiku odpadů společně, ale vydává se na „sólovou“ dráhu.

Současné vedení města Prostějova má s odpady jiné plány, podle nich mnohem levnější než zatím nabízí svazek Odpady Olomouckého kraje. V poslední době se například otevřela možnost výstavby zařízení na likvidaci odpadu v Mostkovicích. Podle některých půjde o klasickou spalovnu, prostějovští radní ovšem tvrdí, že to bude naprosto ekologické zařízení bez pálení odpadu. Na toto téma padla řeč i na nedávné tiskové konferenci Rady statutárního města Prostějova.

My jsme ale nikdy neřekli, že Prostějov chce, nebo dokonce organizuje výstavbu nějaké spalovny v Mostkovicích. To je přece věcí firem, které se likvidací odpadu zabývají! Ano, chceme s těmito firmami spolupracovat, protože sami hledáme možnosti, jak po roce 2030 likvidovat odpad. A hlavně ty nejlevnější varianty. Možnosti, které nabídl svazek Odpady Olomouckého kraje, jsou pro Prostějov naprosto nevyhovující, a proto jsme se rozhodli jít vlastní cestou. Jen znovu zdůrazňuji, že Prostějov žádnou spalovnu v Mostkovicích nestaví. A ani nikde jinde,“ ohradil se proti fámám šířícím se po celém kraji František Jura (ANO 2011), primátor Statutárního města Prostějova.

„Když už jsme ale u toho zařízení v Mostkovicích, tak prosím nechejme proběhnout všechna řízení a prostudujme si všechna vyjádření o zkoumání Ministerstva životního prostředí. Teprve až toto ministerstvo dá pod všechny papíry své razítko, že je všechno v pořádku po ekologické stránce, teprve potom výstavba tohoto zařízení v Mostkovicích může proběhnout. My ale dopředu říkáme, že si počkáme na vyjádření odborníků a ne jako někteří aktivisté v současnosti, kteří už teď tvrdí, že zařízení v Mostkovicích bude škodlivé a po ekologické stránce nebezpečné,“ dodal první muž radnice.

„Chtěl bych jen lidem vysvětlit, že co se týká plánované výstavby v Mostkovicích, nepůjde v žádném případě o spalovnu, nýbrž o plazmové zplynování odpadu,“ vmísil se do debaty náměstek primátora Jiří Pospíšil (PéVéčko). „Přesně tak, o žádnou spalovnu jít ani nemůže, protože toto zařízení nebude mít komín,“ podotkl ještě.

Oba představitelé města navíc v diskusi připomněli, že odpadové hospodářství každého města či obce ovlivní ještě zamýšlené zálohování PET lahví. Nicméně možnost likvidace odpadů v nedalekých Mostkovicích by pro město Prostějov bylo velice výhodné. „Ano, z ekonomického hlediska by to pro naše město bylo velice rentabilní. Pokud ale k výstavbě tohoto zařízení nedojde, budeme hledat další ekonomicky výhodné možnosti,“ předesílá náměstek Pospíšil.

Otázka, kde bude město Prostějov nechávat likvidovat svůj odpad po roce 2030, tedy stále není vyřešena. Jisté je pouze to, že Prostějov půjde při řešení této problematiky svou vlastní cestou.

 

 

41 graf1

 

 

41 graf