Již zítra, tj. v úterý 10. října se slaví CELOSVĚTOVÝ DEN DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ. Připomínáme si při něm nejen existenci duševního zdraví, ale především jeho důležitost srovnatelnou se zdravím tělesným. I když na to možná občas zapomínáme. Duševní zdraví totiž není jen absence duševní nemoci, ale spíše naplnění vlastních životních možností.

Doba je rychlá, uspěchaná a je na nás vyvíjen okolím a společností často tlak a nároky, kterým musíme denně čelit. Není divu, že se mnohdy cítíme zahlcení a ve stresu.

A co když je toho příliš a problémy nám zasahují do každodenního fungování? Počty lidí s duševním onemocněním každoročně narůstají. Vyhledat pomoc není známkou slabosti. Mimo zdravotníků, psychologů, psychoterapeutů pomáhají lidem s duševními obtížemi také sociální služby.

Na Prostějovsku a na Konicku působí pod Charitou Prostějov služba Sociální rehabilitace Cesta. Ta poskytuje podporu a pomoc lidem s chronickým duševním onemocněním, kteří se aktuálně neobejdou bez pomoci druhých. A mohou se cítit osamocení.

Pracovníci se snaží lidem s duševním onemocněním vždy pomoci s tím, co oni sami chtějí změnit tak, aby mohli žít spokojený život. To, že člověk má zkušenost s duševním onemocněním neznamená, že nemůže žít plnohodnotný život. Může, jen si potřebuje někdy osvojit dovednosti, díky nimž si dokáže poradit se svým životem lépe.

Stejně tak je důležité mít někoho, komu se mohu svěřit se svými problémy, aniž bych byl hodnocený. Někoho, kdo podá pomocnou ruku, je oporou, poskytne naději a pomůže na cestě životem, která někdy může být spletitá a náročná.

Takže, nezapomeňte si v úterý 10. 10. vzpomenout na své duševní zdraví.