Dobré odpoledne, dnes je středa 15.7.2020
svátek slaví Jindřich,
zítra Luboš
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Karavana jede dál! Seriál rozhovorů s významnými postavami veřejného života, který nese název „NA ROVINU“, pokračuje na svém tradičním místě i v dnešním vydání. Tentokrát jsme trochu experimentovali, nešli pro respondenta nikterak daleko a v případě zástuJeho identitu znáte především z fotbalových reportáží prostějovského eskáčka, ale také nejrůznějších akcí v regionu. Redaktor Večerníku Tomáš Kaláb (na snímku) se však letos na jaře pustil i do drobného podnikání, když převzal v tu chvíli tušenou prodejnu nápojů v Olomoucké ulici. Po půlročním provozu jsme se zajímali o nabité zkušenosti drobného podnikatele...

* Podle vysokoškolského titulu lze soudit, že jste se povoláním vzdálil hodně daleko od svého oboru?
„To je pravda. (úsměv) Vystudoval jsem biochemii na přírodovědecké fakultě a od začátku profesní dráhy pracoval na pomezí obchodní a logistické činnosti pro zdravotnictví. Od žákovských let mi nedělal problém sloh, zřejmě díky genům mého dědečka. Psal jsem hodně věcí jen tak ´do šuplíku´, až přišla spolupráce s Večerníkem, a psaní mě tak i živí. Při této práci potkáte spoustu zajímavých lidí, stalo se, že jsem přičichl, či spíše lehce přivoněl například také ke gastronomii. Loňskou sezónu jsem provozoval bistro v Javoříčku a s trochou nadsázky jsem patřil mezi nejvzdělanější provozovatele rychlého občerstvení. Od této zkušenosti byl krůček k provozování obchodu. Konečně můj pradědeček ještě za monarchie vlastnil obchod koloniálním zbožím v Dolní ulici, takže zase něco z rodinných dispozic.“ (pousměje se)
* Od těch dob se ovšem podnikatelské prostředí notně změnilo...
„Jak se to vezme. Konkurence je pořád stejně tvrdá a zákazníci stejně, nebo možná i více nároční. Chtějí zajímavý sortiment, neméně zajímavé ceny a ještě zajímavější služby. Z vyprávění vím, že pradědeček pečlivě monitoroval ceny nejbližší konkurence a nebylo mu zatěžko vyhovět zákazníkovi i v neděli odpoledne mimo pracovní dobu. Státní byrokracie je ale samozřejmě úplně jinde. Mnozí z mých známých se podivovali nad tím, že otvírám obchod se startem EET. Na mnoha příkladech z malých vesnic totiž vidíme, že po tomto ´dárečku´ obchody spíše mizí. I v mém případě to byl pro předchozího provozovatele spíše impulz než reálný důvod ukončení činnosti...“
* Vám tedy EET problémy nepůsobí?
„To jsem neřekl. Problémy působilo především jeho zavedení, kdy jsem byl koncem února ve značném časovém presu. Obchod bylo potřeba převzít ze dne na den, přitom prvního března muselo být EET funkční. Když jste pod časovým tlakem, je to vždycky špatně a důsledky vás doženou třeba za několik měsíců. Třeba zjistíte, že krabička vydávaná prodejcem za standardní počítač už nepojme víc informací, při rozšiřování paměti odborníkem se dozvíte, že hodnota hardwaru činí tak dvacet procent vámi zaplacené ceny. Nebo vás kontaktuje finanční úřad, který z přehledů tržeb zjistí, že jste v prvních dnech neměl správně nastavené vydávané doklady a bez jakéhokoli důkazu vám ochotně doměří daň včetně úroků a penále. A je úplně jedno, že se všichni školitelé zaklínali, že EET nebude mít návaznost a dopad na účetnictví firmy. Stát si prostě na malé rybky kladivo najde vždycky!“
* Máte za sebou letní sezónu, jak se vydařila?
„Je zřejmé, že v oblasti nápojů je léto stěžejní roční období. V mém případě si vše teprve tak říkajíc ´sedalo´. Byl jsem třeba konfrontován se změnou postoje významného obchodního partnera, což je v jakémkoli podnikání problém. Snažím se charakter obchodu posunout do pivotéky a maloobchodu, zákazníci stále nacházejí nové značky piv z celé republiky i regionální minipivovary. Pokud máte někoho ze svých blízkých pivními fajnšmekry, můžete je potěšit originálními dárkovými baleními. A koho přepadla kapka nostalgie, může si dát červenou nebo žlutou limonádu v originálních třetinkových láhvích našeho dětství, mnohdy nesoucí tehdy typický nástřik ´Nealko´. Prostě kdokoli chce pozvat přátele na dobré pití, najde u nás všechno potřebné.“

Total Comments

  • Makovec
  • Rock memory of
  • Elite
  • Farmářské trhy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Přidejte si nás na Facebooku

Anketa - hlavní

Vadí vám úbytek a odklad všech kulturních a společenských akcí?

P3_moravian_husserle
2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Po cyklostezce do Vrbátek.

Na kole se bezpečně po cyklostezce dostaneme už z Prostějova do Kostelce na Hané, Bedihoště a do Mostkovic. Nově se rýsuje také plán na výstavbu stezky pro cyklisty z Prostějova do Vrbátek, která má stát 34 milionů korun. Město Prostějov přispěje 450 tisíc korun na vytvoření projektové dokumentace.

Vrátili se ke glyfosátu.
Ještě v živé paměti máme dubnové usnesení zastupitelstva, kterým se zastavilo používání glyfosátů včetně kritizovaného Roundupu při ničení plevele v Prostějově. V posledních týdnech mnozí obyvatelé upozorňovali, že společnost FCC znovu Roundup používá. A Večerníku to potvrdil i náměstek primátora!

Nezapomněli na lidi.

Total Comments

Osobnost týdne

Miloš Karásek

Minulý čtvrtek byla v Prostějově odhalena pamětní deska Edmundu Husserlovi z dílny právě tohoto architekta a sochaře, který je mimo jiné také autorem „sedícího“ Jiřího Wolkera na prostějovském náměstí.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Total Comments

Číslo týdne

2 073


Právě tolik lidí je aktuálně na Prostějovsku bez práce. Nezaměstnanost v regionu oproti předchozímu měsíci mírně poklesla, ale předpovědi na další období nejsou příznivé.

Total Comments

Výrok týdne

„Církev přestala být vidět, protože se lidé ani nesešli!“

V pořadí již dvanáctý evangelický farář v Prostějově Kamil Vystavěl takto popisoval těžkou dobu koronavirovou.

Total Comments

-