Olomoucký kraj, Univerzita Palackého, město Olomouc a Inovační centrum Olomouckého kraje (ICOK) připravily společný projekt Hackathon. Během něj lidé vymýšleli originální nápady na nové projekty vedoucí ke zlepšení kvality života v kraji.

„Podtitul akce Hackathon nesl název Když data promluví, což bylo opravdu trefné. Jednotlivé projekty, které jsem měl možnost vidět, byly opravdu skvělé a přínosné a pro rozvoj našeho kraje mají velký potenciál,“ řekl Petr Lysek, radní Olomouckého kraje pro SMART projekty a inovace, který usedl do hodnotící poroty. 

Do víkendové akce, která se konala od 20. do 22. října, se mohli hlásit všichni lidé, kteří chtějí řešit aktuální problémy a výzvy. Na výběr měli z celkem pěti témat: Energetická spotřeba Univerzity Palackého v Olomouci, Optimalizace cyklotras města Olomouc, Obce Olomouckého kraje – kde žít, kde investovat, Atraktivita Olomouckého kraje v oblasti vědy, výzkumu a inovací a Vlastní téma. V týmu či samostatně, vždy pod dohledem zkušených mentorů a za pomoci otevřených dat, navrhovali, vytvořili a posléze odprezentovali nová řešení.

Aktivitu účastníků i organizátorů a mentorů ocenil náměstek primátora Tomáš Pejpek. „Věnovali celé události svůj čas a úsilí. Regionální olomoucký hackathon se díky tomu stal středobodem kreativních jedinců, kteří dali vzniknout originálním řešením. S týmy ambiciózních projektů hodláme v budoucnu navázat spolupráci,“ uvedl náměstek Pejpek.

Do soutěže se přihlásilo celkem osm týmů a jeden jednotlivec. Vítězem Hackathonu se stala skupina UrbanMinds Olomouc se svým projektem Kde Olomouc vzkvétá a proč? Druhé místo si odnesl tým HackPES za projekt Udržitelný rozvrh, ve kterém představili nástroj sloužící k návrhu rozvrhu z hlediska optimalizace využití učeben s ohledem na možné energetické úspory v objektech školy. S vypracovanou studií Aplikace micelárních simulací získala skupina KA třetí místo. Speciální ocenění ICOKu za nejlepší business potenciál a zároveň také Cenu Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého za nejlepší čistě studentský tým si odnesla skupina SustainaTech za Index vhodnosti instalace vertikálních solárních panelů.

„Jsme velice rádi, že i vzhledem k prvnímu ročníku hackathonu se přihlásilo poměrně velké množství týmů, což předčilo naše očekávání. Příjemným překvapením byla také různorodost jejich složení a velká pestrost řešených projektů – od čistě informatických, přes geoinformatické, ekologické až po společensky zaměřené. Děkujeme všem účastníkům, ale taky mentorům za to, že rozvíjeli své nápady, předávali znalosti a řešili projekty zaměřené na zlepšování života v kraji,“ zhodnotili akci Jakub Koníček a Jaroslav Burian, organizátoři akce z Katedry geoinformatiky Univerzity Palackého v Olomouci.

Název Hackathon je složenina se slov hack a maraton. Vyjadřuje spojení limitů programovatelných systémů s vytrvalostí. Hackathon kombinuje poznatky a dovednosti technického i netechnického světa, z nichž vzejde nový projekt nebo produkt.