Tak se přece jen dočkají. Dle původních plánů se měla frekventovaná ulice Zádvoří v Konici otevřít již v polovině září. Původní termín dokončení náročné rekonstrukce silnice a výstavby chodníku spojených s úpravami vodovodu i elektrického vedení se však nestihl. Ovšem již nadcházející čtvrtek 2. listopadu by se měli po „novém“ Zádvoří projet první řidiči. Úplně bez komplikací to však nebude.

 

Pokud se řidiči chtějí vydat z Konice do Prostějova či Olomouce, tak běžně nejčastěji volí cestu přes ulici Zádvoří. Jeho rekonstrukce odstartovala již na jaře, od začátku letních prázdnin pak frekventovaná komunikace byla zcela uzavřena. Od konce září sice řidiči mohli místem projet, ale pouze od 17.00 hodin do 7.00 hodin následujícího dne. Nyní už budou moci silnici využívat celodenně.

„Oprava silnice v režii Olomouckého kraje bude dokončena ve čtvrtek druhého listopadu. První auta by po slavnostně otevřeném Zádvoří měla projet někdy kolem oběda,“ potvrdil Večerníku konický starosta Michal Obrusník.

Tím ovšem velké budování v Konici ještě nekončí. „Zbývá dodělat téměř dvoukilometrový chodník, s jehož výstavbou jsme kvůli různým komplikacím nemohli začít dříve než v polovině září. Jeho díl v zastavěné části města je hotový, nicméně v úseku od rybníka po ulici Na Vyšehradě budou muset řidiči stále počítat se semafory,“ přidal Obrusník, jehož jsme se zeptali, kdy bude i realizace tohoto projektu dokončena? „Po zkušenostech z minula bych si netroufal říct nějaký termín, uděláme vše pro to, aby to bylo do poloviny prosince, ale hodně bude záležet na počasí. V tuto chvíli nelze zcela vyloučit, že se chodník bude dodělávat až na jaře příštího roku,“ nastínil konický starosta.

Ke zdržení stavby rozsáhlé rekonstrukce ulice Zádvoří, na níž se podíleli čtyři investoři, došlo zejména kvůli náročným přeložkám elektrických sítí, změně trasy silnice a komplikacím s podložím. Stavbařům nepřidali ani neukáznění řidiči, kteří neoprávněně projížděli stavbou...