Slavnostní připomínka Dne válečných veteránů se už tradičně uskutečnila ve vojenské nemocnici Olomouc. Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek tam v sobotu 11. listopadu poděkoval veteránům za jejich službu vlasti.

„V Česku dnes žije 16 tisíc válečných veteránů, z toho pouhých 88 těch, kteří bojovali ve 2. světové válce. Ve vojenské nemocnici Olomouc jich je osm. Šlo o velmi milé a přátelské setkání,“ uvedl hejtman Suchánek.

Připomínka Dne válečných veteránů je významnou společenskou událostí. Tentokrát ji okořenilo předání pěti medailí a pamětních lisů lidem, které se zasloužili o vlast. Mezi válečné veterány se nepočítají jen lidé, kteří bojovali ve druhé světové válce, ale například i vysloužilci z války v Zálivu nebo v Jugoslávii.

Lidé, kteří jsou ochotní riskovat život za svoji vlast, za svobodu a demokracii, jsou pilířem naší společnosti. A já jsem jménem celého Olomouckého kraje hrdý na to, že takto silné osobnosti máme mezi námi,“ dodal hejtman Suchánek.

Den válečných veteránů si lidé po celém světě připomínají 11. listopadu, a to u příležitosti konce první světové války. Jeho symbolem je vlčí mák, protože právě tyto červené květiny pokrývaly hroby vojáků, kteří v bojích zahynuli.