Už příští rok se v ulici Újezd v Prostějově postaví autobusový terminál, na který se kromě jiných přestěhují i všechny zastávky příměstských linek z Lidické ulice. Za další rok by ve stejné lokalitě měl spatřit světlo světa zbrusu nový parkovací dům. A Večerník exkluzivně získal od vedení prostějovského magistrátu vizualizaci frekventované ulice s terminálem i parkovacím domem, jak bude vypadat do dvou let!

 

Jak jsme se minulou středu na tiskové konferenci rady města dozvěděl, zatímco 50 milionů korun na výstavbu terminálu v ulici Újezd už radní začlenili do rozpočtu města na rok 2024, odbor rozvoje a investic prostějovského magistrátu připravuje podklady pro podání žádosti o dotaci na akci „Parkovací dům Újezd“, které projednala rada na svém zasedání.

V parkovacím domě se bude nacházet 132 parkovacích stání. Z toho je 6 pro imobilní, 2 pro osoby doprovázející dětský kočárek, 4 dobíjecí místa pro elektromobily a 31 pro LPG/ CNG. Celkem 105 parkovacích míst bude vyhrazeno pro systém P+R ,“ upřesnil Jiří Rozehnal (ANO 2011), druhý náměstek primátora Statutárního města Prostějov.

Dotace je poskytována v souladu s nařízením komise, kdy infrastruktura musí být k dispozici uživatelům, kteří o ni projeví zájem. „Cena účtovaná za užívání infrastruktury musí odpovídat ceně tržní. Pro ověření splnění této podmínky je třeba stanovit hodinovou a celodenní sazbu za parkování v parkovacím domě, případně sazbu pronájmu místa na celý rok. Navrhujeme proto hodinovou sazbu, která je stejná jako na okolních parkovištích ve výši dvaceti korun za hodinu. Je také navržena maximální výše poplatku za celodenní užívání parkovacího stání, a to 60 korun. Chceme tím motivovat občany, aby primárně využívali parkování v parkovacím domě,“ prozradil Rozehnal s tím, že roční náklady na údržbu parkovacího domu jsou odhadovány na 1,8 milionu korun.