Od čtvrtka 5. října mohou žáci základních a středních škol posílat nominace svých oblíbených pedagogů do 31. ročníku ankety o nejoblíbenějšího učitele ČR Zlatý Ámos. Pravidla, jak učitelku nebo učitele přihlásit, jsou od prvního ročníku stejná.

 

Do přihlášky, jejíž formulář je zveřejněn na www.zlatyamos.cz, je potřeba napsat stručnou charakteristiku navrhovaného učitele, popsat jednu společně prožitou příhodu a připojit podpisy sta osob, které s přihláškou souhlasí. Souhlas by měl podepsat i navržený učitel nebo navržená učitelka. Na vyplnění přihlášky je čas do 31. prosince.

„Všechny správně vyplněné přihlášky postupují do regionálních kol. V nich musí žáci porotě vysvětlit důvody, proč je jejich pedagog nejoblíbenějším. A musí to udělat nějakým zajímavým, neobvyklým a poutavým způsobem,“ vysvětluje Slávek Hrzal.

Vítězové regionálních kol postupují do semifinále a šest pedagogů pak postupuje do finále, které je naplánováno na pátek 22. března 2024. Ve veřejném finále dospělá porota z finalistů vybere Zlatého Ámose, dětská porota Dětského Ámose a hlasováním na internetových stránkách ČT :D bude vybrán Ámos sympaťák.

Už tradičně budou své Ámose vybírat také partneři ankety.

Kdo se chce o anketě dozvědět víc, měl by navštívit web www.zlatyamos.cz. Kromě pravidel ankety jsou na něm i odkazy na videa, která zachycují momenty z minulých ročníků. Například seriál Minutový učitel. Jsou to videa, ve kterých finalisté z minulých ročníků za minutu vysvětlí nebo ukážou něco zajímavého z předmětů, které vyučují. Budou vysvětlovat své formy a metody učení,” říká zakladatel a ředitel ankety Slávek Hrzal. Všechny informace a odkazy na videa a podcasty najdete na www.zlatyamos.cz.