Už více než tři sta figur má unikátní loštický betlém řezbáře Jaroslava Beneše, přičemž až na svatou rodinu a tři krále jsou všechny postavy vyřezány podle osobností hanáckého regionu či moravské říše. Prostějov v něm reprezentují například Jiří Wolker či Petr Bezruč. „Já sice tvrdím, že nezáleží na velikosti, ale na obsahu. Dokud budu moci, budu betlém stále doplňovat dalšími figurami. Osobností, které bych chtěl zvěčnit, je ještě dlouhá řada,“ prozradil loštický řezbář, který své jedinečné dílo tvoří už 27 let.

 

Přede dvěma roky přibyla do loštického betléma postava básníka Jiřího Wolkera, který se narodil a celý, byť krátký, život prožil v Prostějově. Od loňska betlém zdobí i Petr Bezruč, další s Prostějovskem spjatý básník, který podzim života strávil v Kostelci na Hané.

Benešův betlém je unikátní nejen tím, že každý rok přibývají nové figury, ale i řadou dalších věcí. Jako v jediném betlému na světě v něm nejsou tři králové, ale králů tak k jesličkám kráčí hned sedm. Kromě biblických tří králů, také král Ječmínek a králové Tvarůžkové první, druhý a třetí. Je to také jediný betlém na světě, v němž je Faust, postava spjata s ďáblem.

 

Jde o místního občana Miloše Kličku. „Jeho dědovi se říkalo Faust, jeho tátovi taky a i jemu se tak říká. Ovšem nikdo neví proč, ani on sám,“ prozradil řezbář Beneš. Další raritou jeho betléma jsou dva pravomocně odsouzení zločinci. Jiří Kajínek prchající z hradu Mírova a autobusák Roman Tykadlo Smetana.

Další velkou zajímavostí Benešova díla je, že řezbář má ke každé osobnosti nějaký příběh a nějaký artefakt z jejího života. K letos vyřezanému Baťovi například získal originální dřevěné floky, které se používaly v jejich rodinné ševcovské dílně. K básníku Jiřímu Wolkerovi vlastní jeho rukou psaný slavný epitaf.

Betlém, který je panteonem hanáckých a moravských osobností, jimiž jsou mimo jiné také například Gustav Frištenský, obr Drásal, Pavel Novák, Karel Kryl, Leoš Janáček, Alfons Mucha či Jan Eskymo Welzl, je nyní až do Tří králů přístupný veřejnosti. „Otevřeno je u mě v Moravičanské ulici v Lošticích nyní každý den včetně svátků od 14 do 18 hodin, a to až do Tří králů, tedy 6. ledna 2024,“ zve srdečně všechny na prohlídku svého unikátního díla loštický řezbář Jaroslav Beneš.