Stejně jako loni při obnovené premiéře si i letos cyklističtí nadšenci z Prostějova a různě širokého okolí naplno užili Vánoční posezení kamarádů cyklistů 2023. Jeho dějištěm opět byla prostějovská Restaurace Na Mánesce, kam dorazilo necelých sto pozvaných hostů. Včetně řady bývalých špičkových závodníků, z nichž někteří sbírali světové, či dokonce olympijské medaile a tituly.

Hlavní organizátor setkání Petr Ejem si nejvíce cenil toho, že přijel Jiří Škoda. Bronzový z časovky družstev na LOH 1980 i ze silničního MS 1981, dvojnásobný mistr republiky 1983, nejlepší amatérský cyklista světa 1984 a účastník Giro d´Italia 1987 i 1988.

„Jirka Škoda byl pro mě největší hvězdou letošního Vánočního posezení. Opravdu moc si vážím, že mezi nás zavítal. On mi ještě sám děkoval za pozvání i za to, že se fakt dobře bavil, byl nadšený. Po tom všem, co dokázal, pořád zůstává sympatickým a skromným borcem. Jeho děkovná esemeska mě velice hřeje u srdce,“ přiznal Petr Ejem.

Přivítat mohl také Jiřího Dalera, olympijského vítěze 1964 ze stíhacího závodu jednotlivců a dvakrát bronzového na mistrovstvích světa 1965 i 1966 ve stíhačce družstev. „Jirka Daler je další ohromná persona, kterou jsme mohli uvítat mezi námi. Stejně jako třeba vynikajícího trenéra Pavla Vršeckého, jenž dovedl své svěřence ke spoustě mezinárodních úspěchů,“ zmínil Ejem.

Tentokrát nechyběl ani čtyřnásobný mistr světa v dráhovém tandemu, prostějovský rodák Vladimír Vačkář. Dlouholetý šéf TUFO PARDUS Prostějov Petr Šrámek seznámil přítomné s děním v klubu a připomněl dvě významné události, které nás čekají. V příštím roce již 25. ročník Grand Prix Prostějov – Memoriálu Otmara Malečka opět zařazený do kategorie UCI Class 1., který proběhne tradičně o posledním srpnovém víkendu. A zejména pak velké výročí klubu v roce 2025, a to 140 let od jeho založení.

52 cyklis 2

Na žádnou osobnost z mnoha desítek aktérů nechtěl pořadatelský lídr zapomenout, jmenovitě zmínil alespoň ještě dvě. „Josef Kratina mladší perfektně komentuje cyklistiku na Eurosportu i ČT Sport, maximálně se přitom snaží propagovat české jezdce včetně prostějovských z týmu TUFO PARDUS. Například Béďa Smetana pak přijel i odjel sám autem, ačkoliv je na vozíčku a nemá to vůbec jednoduché. Velký srdcař.“

Kdo všechno Petru Ejemovi pomáhal s přípravami a pořádáním Vánočního posezení kamarádů cyklistů 2023? Nejvíce parťák Vlastislav Král, dále zmíněný Petr Šrámek, Pavel Kremla, Jarek Dědek, Jaroslav Vystavěl, Karel Crhonek, Radek Fojt, Pavel Kohoutek či Dana Zbořilová. „Věřím, že všichni účastníci rádi poseděli, popovídali si, společně zavzpomínali a snad se i dobře bavili. O to šlo především,“ zdůraznil Ejem.

V rámci vydařené sešlosti o prvním prosincovém večeru také bylo vyhlášeno několik speciálních cen, například nejstaršímu z hostů, nalezenci roku nebo za ženskou účast. „Mnozí sem vážili cestu z Brna, či dokonce z Prahy, případně odjinud z Čech. Což zaslouží uznání, moc rádi jsme u nás tyto kamarády a přátele měli,“ navázal Ejem s poděkováním všem sponzorům, kteří přispěli k povedenosti akce.

Partnery byli: František Vašíček – zemní práce a úprava terénu Olešnice, Pavel Šálek – Šálek s.r.o., Pavel Kremla – Alika a.s., Richard Šmída – RICARDO SPORT, Jiří Šedivý – oprava obuvi, brašnářství a sedlářské zboží. „Už teď se moc těším na příští ročník a věřím, že znovu proběhne v natolik příjemné atmosféře jako tentokrát. Akorát já už budu mít jen nohy nahoře a zařizování, lítání i organizování přenechám jiným,“ vtipkoval se smíchem nespoutaný živel Petr Ejem. Na závěr dodal své motto: „Mě baví, když lidé se baví a jsou šťastní. Pryč se závistí!“