Ozdobný prvek k symbolickému odpočítávání čtyř týdnů adventu, období příprav na Vánoce. S tajuplným kouzlem svíček a zeleně vstupuje do našich domácností historie, symbolika a pouto s našimi vlastními tradicemi, díky čemuž se v našich končinách stále těší tak velké oblibě, i když moderní doba přináší i jiné podoby než právě kruh. Tradice adventního věnce sahá do 19. století a dnes tvoří nedílnou součást adventního období.

Adventní věnec je plný symboliky. Kruhový věnec představuje věčnost, stálezelené rostliny pak život jako takový a nezničitelnost. Podle nejstarších tradic měl rovněž odhánět zlé duchy a zajistit proto domácnosti požehnání. Čtyři svíčky, jedna zapalovaná každou neděli, pak zastupují čtyři týdny adventu. Postupně nás přibližují k slavnostnímu dni, na který se těší jak děti, tak dospělí. Zelené větvičky a řada doplňků však mají pro každého z nás trochu odlišný význam.

Adventní věnec je dnes nedílnou součástí příprav na Vánoce. Rodiny se scházejí kolem svíček a sdílejí společný čas. Příběhy a zvyky spojené s tímto krásným momentem vánoční atmosféry se předávají z generace na generaci. A i přes nadčasové trendy ve výzdobě patří právě adventní věnec mezi prvky, bez nichž si mnozí z nás neumí prosinec představit.

Někdo raději pořídí adventní věnec on-line, jiný volí možnost koupě v květinářství či na trzích. Ti šikovnější z nás zvládnou půvabnou dekoraci sami, vloží do ní kus sebe. Pokud bude věnec barevně pěkně sladěný, bude výsledek podařený a zpříjemní vám předvánoční čekání nejen svou krásou, ale i pocitem, že celé dílko vzniklo vaší zásluhou. Až zapálíte poslední svíci, završí se čas adventu. Advent má představovat především čas naděje. Je obdobím vzpomínání a také očekávání.