Člověk nikdy neví, co mu osud nadělí. Paní Anetu Strakerlovou (52) spousta lidí z Prostějova zná jako zaměstnankyni Arkáda Caffe. Na jaře roku 2022 však z podniku zmizela. Důvod byl jasný, prodělala závažnou mrtvici a dva epileptické záchvaty.

Dlouho byla v umělém spánku, a dokonce i v kómatu. Díky její bojovnosti se staly věci, které lékaři původně považovali za nemožné, a paní Aneta se může vrátit domů. Vždy se jednalo o velmi dobrosrdečného člověka, který by se pro ostatní rozdal, nyní potřebuje pomoci také ona sama. Zkusme si v sobě uchovat vánoční náladu i v novém roce a pomoci člověku, který za to stojí. Přispět můžete na webových stránkách www.znesnaze21.cz. Počítá se každá částka!

 

„Prošla si kómatem a neuvěřitelně bojuje. Pomozte vrátit naši maminku domů!“ To vzkazují členové rodiny Anety Strakerlové na webových stránkách www.znesnaze21.cz. Výzva je určena všem lidem, kteří jsou druhým připraveni otevřít nejen svá srdce, ale i peněženky. Paní Aneta přitom loni oslavila teprve své 52. narozeniny a chuť žít dál jí rozhodně nechybí. Její rodina však pro ni potřebuje vytvořit důstojné podmínky, proto se obrací s prosbou i na veřejnost.

K zásadnímu zvratu v životě paní Anety došlo v dubnu 2022. „Maminka prodělala závažnou mrtvici a dva epileptické záchvaty. Dlouho byla v umělém spánku i v kómatu. Má zasaženou pravou stranu těla a řečové centrum. I přes prvotní péči, která byla ze strany lékařů skvělá, jsme se bohužel také setkali se zanedbáním péče. Kvůli ní se mamince vytvořily vážné proleženiny, což mělo závažné důsledky,“ nastínila situaci dcera paní Anety Lucie Strakerlová, která zároveň poděkovala úžasnému týmu LDN prostějovské nemocnice. „Díky němu se podařilo závažný dekubit zažehnat, za což jsme všem velmi vděční. Velké poděkování také patří i olomoucké fakultní nemocnici za její péči o maminku,“ dodala Lucie Strakerlová.

Stal se téměř zázrak

I přes další neuvěřitelné zdravotní patálie se paní Aneta nikdy nevzdala a neuvěřitelně bojovala. „Nakonec se staly věci, které lékaři v jejím stavu považovali za nemožné. Například díky skvělé rehabilitační sestře rozhýbala pravou nohu, a to nás lékaři připravovali na to, že zůstane ochrnutá. Dokonce se sestrou ujde na chodbě i pár kroků v chodítku a snaží se dál,“ radovala se Lucie Strakerlová. Paní Aneta nyní intenzivně rehabilituje, problém tvoří pouze stále se nehojící dekubit, což ztěžuje další léčbu.  

Úžasná rodina

Že náročný boj paní Aneta nevzdává, dokládá i svědectví dalších lidí. „Paní je moc šikovná a její manžel s dcerou jsou úžasní! Ležela několik měsíců se známou na pokoji, takže jsem je tam vídala. Každý den jsem je tam potkávala a každý den trpělivě chodili, byli tam po celou návštěvní dobu, pracovali s ní a cvičili. Za mě klobouk dolů!“ vzkázala Michaela Urbášková, která si sama prožila něco podobného. „Vím, jaké to je, i když doba v nemocnici nebyla tak dlouhá. Rodině přeji hodně sil!“ vzkázala.

Jak sbírka pomůže?

Rodina se ji snaží maximálně podpořit. „Po celou dobu léčby u ní každý den někdo je, a zatímco se maminka snaží bojovat s následky mrtvice, my potřebujeme pomoc na přizpůsobení bytu a nákup kompenzačních pomůcek pro péči o ni doma. Vaše příspěvky a podpora pomohou zlepšit kvalitu života maminky a umožní jí dál bojovat v domácím prostředí. Moc se na její návrat domů těšíme, prosím, pomozte nám ho uskutečnit. Děkujeme za vaši pomoc!“ uzavřela Lucie Strakerlová. Sbírka ještě poběží do konce března letošního roku, do konce roku se na ní vybralo 130 tisíc korun.