Poslední období v Kralicích je opravdu turbulentní a není snadné pro nikoho, kdo je v klubu zainteresovaný. Po dlouhých letech přišel totiž pád z nejvyšší krajské soutěže, který znamenal, že před rokem a půl nezůstal v kádru téměř kámen na kameni. Ode dna se bylo potřeba odrazit, a to doslova. Ročník pod koučem Kobylíkem se podařil zachránit a udržet alespoň I.A třídu. Před novým ročníkem ale nastaly v kádru další změny, k tomu došlo k odchodu lodivoda do divize. I toto muselo vedení řešit, což se nakonec povedlo, i když je dost pravděpodobné, že i letošní rok bude patřit hlavně boji o holou záchranu.

Po sezóně se jako první velká novinka řešil odchod Davida Kobylíka. Ten neodolal vábení Kozlovic, které patří mezi nejlepší divizní celky. Krok o dvě soutěže výše byl logický. Mužstvo převzal zkušený Petr Mrázek s jasným cílem, jímž je letos znovu udržení a postupná stabilizace kádru.

První tři zápasy by ale bylo lepší rychle zapomenout. Výsledky 1:8, 0:11 a 0:5 nevypadaly vůbec dobře a rodil se obrovský problém. Kouč ale všechny uklidňoval, že sezóna pro Kralice začíná až v září, protože do té doby nemůže počítat s některými členy kádru. Jeho slova se pak vyplnila a ve zbylém průběhu podzimu už to taková divočina skutečně nebyla.

Mužstvo následně dovedlo tři zápasy v řadě do remízového stavu a postupně začalo nabírat i potřebné sebevědomí, které po děsivém startu potřebovalo jako sůl. Obzvláště proti Hlubočkám, jež patří k adeptům na postup, to byla velmi cenná dělba. V osmém kole přišla i první výhra na půdě Bělkovic a hned bylo zase o něco veseleji. Jenže tolik potřebné uklidnění těžkého půlroku nepřicházelo. Naopak série dalších čtyř porážek znamenala, že se Kralice opět nacházely mezi těmi nejslabšími.

V předposledním kole se jim ale podařilo zvládnout důležitý souboj o záchranu proti Lipníku, který je poslal mimo sestupové příčky a s náskokem dvou bodů tak přezimují na dvanáctém místě. Do jarní části ale jistě všichni vědí, že bude třeba notně přidat. Snad po dalším náročném období už přijde tolik potřebný vzestup.

 

9. díl fotbalu EXTRA najdete v tištěném vydání ze dne 15. ledna