„Tak já to odřídím!“ vykřikl loni v září Bedřich Zapletal (46) poté, co se svými kamarády z práce notně popíjel po šichtě v Brně. Následně vyrazil za volantem Volkswagen Passat na šílenou jízdu do Olšan u Prostějova. Při riskantním předjíždění naboural vůz starších manželů, na jejichž autě způsobil škodu přesahující 150 tisíc korun. On na to nic nedbal a frčel dál. Nezastavil jej ani defekt a zbytek cesty až před ubytovnu v Olšanech jel víceméně po ráfku prázdného kola. S neovladatelným vozem nakonec narazil do zdi, ani tím však jeho řádění neskončilo. Uplynulé úterý 23. ledna předstoupil Bedřich Zapletal před prostějovský soud.

 

Bedřich Zapletal je rozvedený, bydlí u matky, má jedno malé dítě a příležitostně pracuje jako pomocný zedník. Jeho vášní jsou však chlast a rychlá jízda. Bohužel obojí velmi často kombinuje, takže i kvůli tomu už má ve svém trestním rejstříku 20 záznamů. Kromě opakovaného řízení v opilosti však má na svém kontě i několik krádeží. Naposledy byl z vězení propuštěn na podzim 2021. Tehdy doufal, že se za mříže jen tak nevrátí a bude se moci věnovat svému malému synovi. Jenže jeho nestřídmost jej opět naplno ovládla loni na podzim.

 

Tachometr si fotili

Začátkem září se se svými kumpány z mokré čtvrti vydal autem z Brna na ubytovnu do Olšan, kde v té době bydleli. Ve své opilosti řídil neuvěřitelně riskantním způsobem. Dech se tajil i jeho rozparáděným kamarádům, kteří si na své mobily nafotili mimo jiné i tachometr vozu ukazující hodně přes 180 km/hod. Během jízdy na dálnici naboural do mercedesu starších manželů. Nic si z toho však nedělal a ujížděl dál. Přitom za opravu auta dali manželé 152 tisíc korun.

Chtěl se rvát

Zapletala nezastavil dokonce ani defekt jednoho z kol. Navzdory všemu se opilému řidiči za volantem neovladatelného vozu podařilo dorazit do cíle. Po nárazu do zdi zůstalo auto stát před ubytovnou v Olšanech, která se nachází naproti tamnímu obchodu. To už se na místo začali sjíždět policisté, kteří měli nahlášenou předchozí bouračku na dálnici a po zmizelém řidiči intenzivně pátrali. V nastalém zmatku Zapletal nereagoval na výzvu „jménem zákona“ a snažil se z místa odejít. Na jednoho ze zasahujících policistů zaútočil pěstí. To už se na něj však vrhli i jeho kolegové a recidivistu zpacifikovali. Na místě jim pak divoký řidič nadýchal 1,44 promile alkoholu.

Zpět do vězení

Za řízení v opilosti a napadení úřední osoby odcházel od soudu s nepodmíněným trestem na 30 měsíců a pětiletým zákazem řízení. „Jako polehčující okolnost se jeví pouze doznání. Naopak mu přitěžuje předchozí způsob života a to, že pod vlivem alkoholu řídil opravdu nebezpečným způsobem,“ odůvodnila výši trestu soudkyně Ivona Otrubová.

Rozsudek dosud není pravomocný, obě procesní strany si ponechaly lhůty pro možnost odvolání.