Roli favorita potvrdili tenisté České republiky v daviscupovém utkání proti Izraeli. V menší, ale útulné hale ve Vendryni u Třince vyhráli 4:0 a postoupili do skupinové fáze soutěže, která se bude hrát v polovině září. „Tahle parta stále roste. Buďme trpěliví, jednou ten pohár můžou vyhrát,“ ocenil výkony hráčů prezident Českého tenisového svazu a Tennis Europe Ivo Kaderka.

 Den ve znamení totožných výsledků

Jako první se na kurt dostal Jakub Menšík a v utkání proti Jišaji Olielovi v prvním setu jednoznačně potvrdil roli favorita. V tom druhém se dostal v závěru do obtíží, složitou situaci ale zvládl. Za stavu 5:6 odvrátil tři setboly a ve zkrácené hře otočil skóre 2:4 pěti body v řadě a proměnil hned první mečbol.

„Soupeř ukázal, jaké jsou zápasy v Davis Cupu. Vybičujete se k nejlepšímu výkonu, což ve druhé sadě ukázal. Dostal mě pod tlak, mám velkou radost, že se podařilo těžké okamžiky zvládnout,“ uvedl Menšík.

Naprosto stejným výsledkem vyhrál Jiří Lehečka nad Danielem Cukiermanem. Domácí jednička sice prohrála hned první podání, přesto šla hladce do vedení. Jeden servis ztratil Lehečka i ve druhém pokračování utkání, přesto sadu dotáhl do tie-breaku a v něm již dominoval a za stavu 6:2 zápas ukončil.

„Soupeř nastoupil s tím, že nemá co ztratit, to bylo vidět hlavně ve druhém setu. Nebylo to úplně jednoduché, přesto jsem spokojený. Především s tím, jak jsem se vrátil do zápasu, když soupeř získal ve druhém setu můj servis,“ řekl Lehečka.

 

Postupový bod za šestadvacet minut

Postup do další fáze soutěže mohla zajistit v nejkratším možném čase dvojice Adam Pavlásek, Tomáš Macháč, která nastoupila proti dvojici Edan Lešem, Daniel Cukierman. Češi začali skvěle, ve třetí hře byl za stavu 2:0 a 40:0 ošetřovaný Cukierman, který si při snaze doběhnout lob soupeře natáhl pravý stehenní sval. Izraelský tenista ještě chvíli pokračoval, v šesté hře ale musel odstoupit. O vítězi celého střetnutí tak bylo rozhodnuto.

„Nebyla to cesta, kterou jsme chtěli jít k vítězství, ale zranění ke sportu patří. Do zápasu jsme ale vstoupili velice dobře a předváděli konstantní výkon. Podařilo se nám splnit cíl, postupujeme. A v dalších zápasech se pokusíme opět projít do finálového turnaje,“ prohlásil Pavlásek.

Za rozhodnutého stavu dostal příležitost v singlu Vít Kopřiva, jehož protivníkem byl Orel Kimhi. První set získal nečekaně soupeř, český tenista ale dokázal vyrovnat a obrat dokonal v super tie-breaku. „Hlavně na začátku jsem nehrál příliš dobře. Bojoval jsem sám se sebou. Moc jsem chtěl vyhrát, to mě možná svazovalo. O to víc mě těší, že se podařilo zápas otočit,“ oddechl si Kopřiva po premiérové výhře v Davis Cupu.

Kvalifikace Davis Cupu

Česko – Izrael 4:0

Menšík – Oliel 6:1, 7:6

Lehečka – Cukierman 6:1, 7:6

Pavlásek, Macháč – Lešem, Cukierman 4:1 skreč

Kopřiva – Kimhi 3:6, 6:3, 11:9

Očima kapitána Jaroslava Navrátila:

Byl to skvělý víkend, užili jsme si, že tým mohl po pěti letech hrát před domácím publikem. Klukům se díky skvělé kulise hrálo výborně. Fanoušci byli úžasní, speciálně Kubu Menšíka zvedli, když se mu chvíli nedařilo. Hráči potvrdili svoji kvalitu. Kuba ukázal, že je obrovským příslibem, Jirka potvrdil, že se už zabydlel ve špičce, věřím, že ještě půjde nahoru. Výborně nachystaní byli kluci do deblu, věřím, že by vyhráli, i kdyby soupeř mohl hrát až do konce. Navíc mohl do zápasu naskočit i Vít Kopřiva, to byl příjemný bonus. Vítek si ten zápas zasloužil, ukázal, že do týmu patří.