„Kvůli němu jsem přišla úplně o vlasy, obočí, zuby i nehty. Kvůli psychickému kolapsu a vleklým zdravotním problémům nemám šanci najít normální zaměstnání. Nedostává se mi peněz na léky, které by tlumily mé bolesti. Až do smrti mě čeká život pod hranicí chudoby v bytě, jehož opravu si nemohu dovolit, a přežívání jen na pečivu,“ takto uzavírá svůj obsáhlý dopis PROSTĚJOVSKÉMU Večerníku žena, která dle vlastních slov naletěla elegantnímu podvodníkovi Michalu Zatloukalovi (51). Rodák ze Šternberka obíral ženy nejen v našem regionu. I proto povstal dávný Stín minulosti prostějovského „fešáka Huberta“ Miroslava Janiše.

 

 Štíhlý, elegantní muž s lehce prošedivělými vlasy a brýlemi. Michal Zatloukal ze Šternberka na první pohled působil veskrze seriózním dojmem. Další body mu zejména u žen přidávalo dobře padnoucí oblečení, luxusní vůz, řeči o podnikání i časté dovolené v zahraničí. Ve skutečnosti se však jednalo o protřelého podvodníka. Ač měl na krku 18 exekucí a trestní stíhání za podvod ve výši 1,5 milionu korun na celkem 12 lidech, přesto balamutil ženy dál. Kvůli tomu opakovaně skončil před prostějovským soudem.

Ženy sváděl po celé ČR

Jak se k nám nyní doneslo, chlapík obíral ženy nejen z našeho regionu, ale doslova z celé republiky. „Michal Zatloukal mi odpověděl na inzerát. Zahrnul mě zprávami, snažil se mě co nejrychleji navštívit. Sliboval mi, že mi pomůže s rekonstrukcí bytu. Za své mi pak opravil baterii v koupelně. Po měsíci mě zmanipuloval k tomu, abych si vzala půjčku 100 tisíc korun. Neustále mi opakoval, že když to uděláme rychle, hned mi všechno vrátí, protože podniká a peníze potřebuje pouze přechodně. Přitom dobře věděl, že úroky budou vysoké a na splácení padne celý můj tehdy částečný invalidní důchod,“ napsala do Večerníku čtenářka z Mladé Boleslavi, která článek Večerníku o svém „osudovém muži“ objevila na našich webových stránkách.

Psychicky se zhroutila

Následovalo to, co následovat muselo. Protřelý podvodník se při vracení peněz pouze vymlouval a vymlouval. Nejprve na covid, pak na vysoké daně a na spoustu dalších věcí. Žena se psychicky zhroutila, její již tak podlomené zdraví dostalo natolik zabrat, že přišla o práci a skončila na antidepresivech v plném invalidním důchodu. Ten v jejím případě činí 10 tisíc korun měsíčně. „Z toho splácím onu půjčku, bydlení a nezbývá mi už ani na jídlo, takže jím pouze pečivo a občas něco z potravinové banky. Michal Zatloukal to vše dobře ví, přičemž se mi vysmíval, že si za mé peníze koupil mobil, který stál 35 tisíc korun,“ dodala žena, jež se na nás obrátila zejména kvůli tomu, aby před podvodníkem varovala i ostatní. „Většinou okrádá ženy o deset let starší, než je on sám. Buď jim ukradne úspory, nebo je zmanipuluje, aby si nabraly půjčky,“ zdůraznila.

Stín „fešáka“ Huberta

Michal Zatloukal rozhodně není jediný podvodník svého druhu. Prostřednictvím zástupu podvedených mohli řadu let čtenáři PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku sledovat osudy prostějovského „fešáka Huberta“ čili Miroslava Janiše. Ten úspěšně mámil peníze z desítek, ne-li stovek osamělých a zranitelných žen zcela prokazatelně více než 15 let. Pravděpodobně tak ovšem činil po celý svůj dospělý život. I on se s nimi vždy seznamoval na inzerát, pokaždé jim po krátké známosti sliboval společnou budoucnost. Dokázal si tak přijít na miliony korun. Jeho sladký život plný podrazů však měl neuvěřitelně trpký konec. V březnu 2016 byl odsouzen k 6,5 roku vězení, následně zdemoloval plumlovský dům, který řadu let opravoval. Do basy nakonec nenastoupil, vyhnul se jí však pouze tím, že ve svých devětapadesáti letech spáchal sebevraždu. Zda bude mít i obdobný příběh Michala Zatloukala stejně hořkou pointu, se teprve uvidí.