Barvy, flitry, trvalá! Nejen to charakterizovalo „osmdesátky“. Právě do tohoto období se vrátili návštěvníci již 37. ročníku Divadelního plesu v Němčicích nad Hanou, který se konal uplynulou sobotu 17. února v místní sokolovně, s jejíž úžasnou výzdobou si dali organizátoři mimořádnou práci.

 

 Někdo je miluje, jiný jim nemůže přijít na chuť. Jisté je, že během osmdesátých let módě, hudbě i trendům vévodila nejedna bizarnost. Svoji renesanci toto období zažilo díky seriálovému hitu Stranger Things. A právě do tohoto „podivného“ období se rozhodli vrátit organizátoři Divadelního plesu v Němčicích nad Hanou, který by již řadu let mohl nést podtitul „maškarní“.

Na akci se kromě těch, kteří by ve výše uvedeném seriálu mohli hrát kompars při scéně na diskotéce, objevili také třeba i duch či generál carského vojska. Ti všichni se pak družili s normálně oblečenými Němčáky. Tradici tematických plesů v Němčicích rozjeli při třicátém ročníku, kdy se tady konalo velké setkání hipíků. Hned následující rok pokračovali v cestovatelském duchu napříč celým světem a letos cestovali, opět ovšem tentokrát nejen v prostoru, ale i v čase.

Co se však nezměnilo, byla osvědčená kapela Petr´s music z nedalekých Doloplaz. Kromě ní v programu vystoupily také tanečnice setkávající se v rámci zdejšího aktivního SVČ Orion. „Uplynulý rok byl pro nás úspěšný, podařilo se nám uvést premiéru hry Pravdivý příběh Antonie Pařízkové, lehké holky s dobrým srdcem. Máme za sebou asi deset repríz a chystáme se s ní ještě objet řadu koutů naší republiky, možná i Slovenska,“ prozradila předsedkyně pořádajícího divadelního spolku Na Štaci Ivana Dvořáková.

Tento spolek nyní sdružuje 32 členů. Kromě organizace Hanáckého divadelního Máje se letos zapojí také do pořádání červnového setkání Němčic. To se bude konat po dlouhé době opět na Hané. Někdejší dlouholeté a úspěšné starostky jsme se zeptali, zda už soubor pomalu nepřipravuje další premiéru. „V současnosti probíhá rekonstrukce naší zkušebny v kině Oko, nicméně již na podzim bychom se chtěli pustit do zkoušení nové hry, s níž přišel náš režisér Jaroslav Lejnar. Toho by v budoucnu mohl doplnit jednadvacetiletý Michal Vrána, jenž už chtěl jednu hru nastudovat, bohužel však nesehnal vhodnou kandidátku pro jednu ze ženských rolí,“ reagovala Ivana Dvořáková s tím, že věří, že soubor i díky šikovnosti podobně mladých lidí má před sebou solidní budoucnost. „Věřím tak, že příští rok se na našem plese sejdeme zase,“ uzavřela Ivana Dvořáková.