Derniérou dlouhodobé fáze extraligy žen ČR 2023/24 se pro volejbalistky VK Prostějov stane utkání 27. kola soutěže na hřišti TJ Sokol Šternberk. Souboj už jistě posledního družstva tabulky se druhým se hraje ve čtvrtek 7. března od 19.00 hodin.

Sokolky byly před začátkem sezóny považované za asi největšího outsidera, ale vstup jim docela vyšel a poměrně dlouho se držely mimo poslední příčku průběžného pořadí. Dokonce to vypadalo, že mohou útočit na postup do play-off. Místo toho se však postupně zhoršovaly a nyní je proto s předstihem jasné, že po roce znovu půjdou do baráže o záchranu proti vítězkám 1. ligy.

Přesto svěřenkyně Miroslava Jehláře dosud získaly aspoň 15 bodů, když vybojovaly celkem čtyři vítězství (venku Olomouc 3:1, doma KP Brno i Liberec 3:2 a Královo Pole 3:1). Ovšem na vékáčko ve vzájemných duelech neměly, zrodily se hladké výsledky 0:3 (-13, -15, -19) a 3:0 (9, 15, 19).

V dost úzkém hráčském kádru šternberské ekipy je největší bodovou tahounkou polská univerzálka Martina Kloda, po ní kapitánka a prostějovská odchovankyně Aneta Weidenthalerová či rovněž na smeči mladá Nikola Látalová, jež se vrátila v zimě. Nahrávku obhospodařuje Ksenia Kurerova z Kazachstánu, na bloku je Izraelka Dana Cohen a povedlo se na hostování z Liberce získat talentovanou střeďačku Karolínu Úradníkovou.

Každopádně ve čtvrtečním měření sil bude jasným favoritem hostující kolektiv. „Chceme pokračovat ve zlepšených výkonech z posledních zápasů a dobrým výkonem jít do následného play-off se sérií jednoznačných výher na kontě. Je však potřeba Šternberk nepodcenit, od začátku do konce hrát koncentrovaně,“ řekl směrem k nadcházejícímu mači hlavní kouč VK Miroslav Čada.