Nijak špičkový volejbal nepředvedly prostějovské volejbalistky ve 27. kole extraligy žen ČR 2023/24 na palubovce posledního Šternberka. Přesto si domů odvezly i v ne zrovna optimálním složení očekávanou výhru po třech sadách, byť výkon místy poněkud drhnul.

Po sobotní autonehodě už byla přítomna uzdravená univerzálka Milica Tošič, naopak chyběla zraněná Michaela Pállová. Na libero šla místo ní smečařka Michaela Smolková a účko zatím ještě obsadila její mladší sestra Josefína Smolková. V improvizovaném složení nehrál hostující tým do stavu 7:5 dobře, chyboval a kupil herní nedorazy. Potom ale přišla na podání Veronika Trnková, což spustilo výrazné zlepšení vedoucí k rychlému obratu na 7:10. Zanedlouho se však vékáčko vrátilo k podprůměru, což soupeř potrestal srovnáním (14:14). Teprve závěr od rovnocenného stavu 16:16 rozhodl, ačkoliv byl nadále plný výkyvů (16:21, 20:21) – 22:25.

Družstvo ze dna tabulky hrálo snaživě, zatímco favoritky střídaly lepší momenty se špatnými. To se změnilo zkraje druhé části, kdy prostějovské plejerky udržely vyšší kvalitu delší dobu. A hned utekly do náskoku 2:6. Nejčastěji skórovala Klára Faltínová, kolektivní pohoda viditelně narostla, rozdíl mezi oběma kolektivy se zvyšoval (6:12). Stačilo ovšem dílčí polevení a domácí děvčata kontrovala na 9:12. Pak už nové problémy nevznikly, naopak převaha postupně nabírala masivnějších rozměrů (13:23). Až koncovka znamenala korekci – 17:25.

Třetí periodu dostal mančaft VK pod kontrolu tříbodovou sérií z 3:3 na 3:6. K Faltínové se produktivitou přidaly ostatní parťačky, nejvíc J. Smolková (5:9). Nicméně i tentokrát si Čadovy svěřenkyně neodpustily dočasný výpadek a po pěti ztracených výměnách za sebou (6:10 – 11:10) si ostřílený kouč musel brát time-out. Nepomohl hned, Prostějovanky se zvedly až za nějakou dobu. Aby od nepříznivých čísel 13:12 zase zabraly (13:15), načež opětovně spadly dolů (15:17 – 18:17). Alespoň že úplný finiš střetnutí při výborném servisu Faltínové si bezpečně pohlídaly – 20:25 a 0:3. 

 

VOLEJBAL

EXTRALIGA ŽEN ČR 2023/24 – 27. KOLO

TJ Sokol Šternberk – VK Prostějov

0:3 (-22, -17, -20)

Rozhodčí: Peloušek a Kovář. Čas: 76 minut. Diváci: 95.

Sestava Šternberka: N. Látalová 12, Weidenthalerová 5, Úradníková 5, Kurerova 4, Kloda 11, Kořínková 4, libero Vyjídáková – Dudková 2. Trenér: Miroslav Jehlář.

Sestava Prostějova: Bajusz 1, Faltínová 16, Löff 10, J. Smolková 12, Meidlová 10, Trnková 7, libero M. Smolková – Kožoušková, Bažó 1. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš.

„Nebylo to od nás úplně vydařené utkání, ale ani tak jsme neztratili set.“

Miroslav Čada, hlavní trenér Prostějova

 

ŘEKLI PO UTKÁNÍ

Miroslav Jehlář – hlavní trenér TJ Sokol Šternberk

„Poslední zápas letošní sezóny byl v režii Prostějova, nenechal si to ujít. I když byly momenty, kdy jsme dokázali vysbírat pár balónů v poli a zatlačit soupeře servisem, ale zkušenosti zvítězily. Takže zaslouženě vyhrál soupeř 3:0, s tím se i počítalo. My se teď musíme připravit na baráž a uvidíme, co se bude dít dál. Ale holkám bych chtěl poděkovat, dneska to odehrály se ctí a v rámci našich možností.“

Miroslav Čada – hlavní trenér VK Prostějov

„Dnes jsme měli potíže na postu libera, ale holky prokázaly svou zkušenost. Své soupeřky tlačily v útoku i na servisu po celé utkání. Jsem rád, že jsme utkání zvládli bez větších chyb a odvážíme si ze Šternberka tři body.“