Tomu se říká dilema. Na jedné straně stojí ekologická výroba elektřiny a finanční přínos pro obce, jenž jim může pomoci s dalším rozvojem. Na té druhé pak změna tradičního krajinného rázu, s nímž by se někteří z místních minimálně zpočátku těžce smiřovali. Názory na možnou výstavbu Věterného parku Haná u dálnice D1 na Němčicku rozhodně nejsou jednotné. V těchto týdnech zástupci investora seznamují se svým záměrem občany jednotlivých obcí. Na Prostějovsku k nim patří Pavlovice u Kojetína, Vitčice, Mořice a Vrchoslavice.

 

Výroba elektřiny z větru zažívá po více jak desetileté pauze opět svůj rozmach. Na této vlně se veze i společnost, která chce na jihu Prostějovska vybudovat Větrný park Haná. Jeho přes

Právě v této obci proběhla ve středu 21. února prezentace ze strany investora, jímž je společnost JIPOCAR. Zájem o ni byl na poměry nevelké vesnice slušný, s kladným ohlasem se ovšem zrovna nesetkala. „Přínosem projektu by měl být finanční příspěvek do rozpočtu obcí, ale vykoupený velkou změnou tradičního rázu naší krajiny nejen pro nás, ale hlavně pro další generace. Panorama krajiny ve Vitčicích vnímáme asi silněji než občané z jiných obcí. Tím, že jsme výš, je z každého koutu obce krásný výhled na Hostýnské vrchy, Drahanskou vrchovinu a obce Mikroregionu Němčicko. O možnosti této nevratné změny v krajině by tak mělo rozhodnout nejen zastupitelstvo, ale i sami občané,“ vyjádřil se Mojmír Grepl.

Dosud podobná prezentace proběhla také v Pavlovicích u Kojetína. „V případě možné výstavby větrného parku v naší obci dojde na zjišťování většinového názoru buď prostřednictvím ankety, či referenda. Na základě výsledků se rozhodneme, zda s investorem podepíšeme smlouvu o spolupráci,“ reagoval na náš dotaz starosta Pavlovic u Kojetína Tomáš Mládek.

Po zmíněných dvou obcích přijdou na řadu také Mořice a Vrchoslavice. Kromě výše zmíněných se projekt má dotknout také katastru obcí Stříbrnice, Křenovice a Kojetín.

Vše je aktuálně v úplném zárodku. Kromě postoje občanů jednotlivých obcí chce investor zjišťovat také intenzitu větru v daném místě, stanovisko ornitologů a dalších ochránců přírody či expertní posouzení dopadu na krajinu.