Vypěstovat domácí zeleninu chce trpělivost. S výsadbou semínek by se mělo začít už na konci února nebo v březnu, doba sklizně je většinou červenec, srpen a září.  Přímo do půdy lze většinou vysévat nenáročné druhy zeleniny, které dobře klíčí a rychle rostou. Mohou to být například ředkvičky, mrkev nebo třeba okurky. Na předpěstování jsou vhodné citlivé druhy, tedy rajčata, papriky, saláty a podobně.

 

Předpěstování sazenic

Pomalu rostoucí a teplomilné druhy rostlin, jako jsou právě rajčata, papriky nebo okurky, se předpěstovávají doma. Velkým pomocníkem mohou být pěstební květináče zaručující rychlý růst výsadby. Jednoduše je naplňte výsevním substrátem, přidejte semínka a zalijte. Cílem správně provedeného setí je, aby semena měla odspodu dostatek vláhy a nahoře dostatek prostoru pro růst mladé rostliny. Jakmile kořeny proniknou skrz stěny květináče, zasadí se rostlinka i s květináčem do půdy. Pro pěstování všech druhů zeleniny jako rajčat, paprik, okurek i různých salátů je ideální speciální vyhnojený substrát.

Přesazení do záhonu

Do záhonu sázejte pouze silné a zdravé rostliny, neporušujte jejich kořenový obal, ale rašící mladé rostlinky vysaďte do záhonu i včetně rašelinového květináče. Pokud poškodíte nebo přetrhnete citlivý kořínek, mladá rostlina se už nemusí vzpamatovat. Při sázení dodržujte správnou vzdálenost a hloubku, aby si dospělé rostliny navzájem nepřekážely. Po vysazení sazenice dobře zalejte, v prvních několika týdnech by rostliny neměly vyschnout, protože nejsou ještě prokořeněné.

Optimální venkovní teplota pro většinu zeleniny je alespoň 15 stupňů Celsia. Až do poloviny května mohou mladé rostlinky ohrožovat přízemní mrazíky, proto je především v prvních týdnech na noc chraňte netkanou textilií.

Zahradní plánování

Každý rok by se na záhonech měly střídat určité skupiny plodin. Pěstování stále stejné zeleniny na jednom záhonu by vedlo k postupně horší úrodě, půda se totiž odčerpáváním stále stejných živin časem unaví. Střídání plodin na zahradě také chrání půdu proti škůdcům a houbovitým chorobám, které většinou napadají určitý druh rostlin.

Velikost záhonu je dobré volit podle požadavků každé rostliny ať už na světlo, orientaci ke světové straně, druhu půdy, množství vláhy, ale i hnojení.

 

Tématickou stranu Jaro v zahradě najdete v tištěném vydání ze dne 18. března 2024.