Dobrý podvečer, dnes je sobota 20.10.2018
svátek slaví Vendelín,
zítra Brigita
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...

Jaroslav Nitka alias řezník Krkovička. Naprosto neodmyslitelná součást obou ročníků prostějovských masopustů pořádaných na náměstí T. G. Masaryka. Také uplynulou sobotu prokázal nejen kuchařské a řeznické umění, ale Prostějovany dokázal zaujmout i poutavým vyprávěním o historii masopustů v Čechách a na Moravě.

* Vy a vaše společnost jste v Prostějově společně s masopustem podruhé v řadě. Jak vy osobně akci hodnotíte?

„Trošku vás opravím, jsme tu s podobnou veselicí již potřetí, poprvé to bylo v létě 2016, kdy jsme na prostějovském náměstí organizovali hodokvas. To je taková podobná taškařice... (úsměv) Jsem velmi příjemně překvapen vysokou návštěvou, která se s těmi předešlými dvěma veselicemi nedá srovnat. Přišlo obrovské množství lidí, které zaplnilo celou spodní část náměstí. Takže masopust hodnotím velice kladně a doufám, že jsme dokázali vytvořit i my tu správnou atmosféru.“

* Byl zájem o veškeré pochutiny z pašíka Pepy?

„Jéjej, a jaký! Vždyť si vemte, že i díky velkému počtu lidí zmizela prdelačka za několik málo minut. A to jí byl plný kotel! Měřili jsme to, šedesát litrů polévky bylo prodáno za třináct nebo čtrnáct minut. To jsem ještě neviděl... (směje se) Ale i jitrničky, jelítka, klobásky nebo ovar brali lidé útokem.“

* Vy osobně máte nějaký zvláštní recept na dobrou prdelačku?

„Zvláštní recept? Víte, to je hodně ošidný termín. Když tu samou zabijačkovou polévku uděláme v tisíci městech za rok, všude bude chutnat trošku jinak. Někde se dělá s výrazným kořením, jinde s kořenovou zeleninou, někdo dělá bílou, jiný zase krvavou prdelačku. Záleží vždy na tom, kolik a čeho do ní dáme. Pravý recept spočívá jenom na lidské poctivosti. Pravá prdelačka musí obsahovat poctivé kusy tučného masa, které se musí zalít krví a zasypat kroupama. A samozřejmě nesmí chybět sůl, česnek a majoránka. To je základ.“

* Z letošního pašíka se tedy v Prostějově jen zaprášilo, že?

„To tedy skutečně ano! Pokud příští rok dostaneme opět šanci uspořádat u vás v Prostějově masopust, budeme se muset s vašimi pány konšely zřejmě bavit už o dvou čunících!“

Total Comments

  • finsys
  • kostelec n h
  • stavebniny
  • 1
  • 2
  • 3

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Přidejte si nás na Facebooku

Anketa - hlavní

Jste spokojeni s novou vládou prostějovské radnice?

Fotbalový sumář
Volejbalová horečka
Prostějovská basketmánie
Ceník inzerce
Hokejový servis
2017 vitejte na svete banner
Speciály Večerníku
2016 jak sel cas banner
2016 stiny minulosti banner

2018 tv pohoda banner

Barometr

Babí léto v plné kráse.

Po celý uplynulý týden panovalo v  prostějovském regionu příznivé počasí, které svádělo k podzimním procházkám. Leckde dokonce padaly i rekordní teploty, když se rtuť teploměru vyšplhala až k 23 stupňům. Nechme se překvapit, jak dlouho prosluněné nebe vydrží.

Vůně punče se prodražila.

Je to zřejmě to nejlepší pro každého návštěvníka, tak proč tomu nedat za ucho? Prostějovští radní schválili navýšení poplatku pro prodejce alkoholu během vánočního jarmarku, tudíž letos stánkaři prodávající punč a další alkoholové dobroty zaplatí až 1 250 korun za den.

Total Comments

Osobnost týdne

BOLEK A VLADIMÍR POLÍVKOVI
polivkovi copyKonečně! Po mnoha peripetiích a dvou odkladech dorazil do Prostějova Bolek Polívka se synem Vladimírem. V Městském divadle v Prostějově jim aplaudovalo dlouho dopředu vyprodané hlediště, protože jejich kus Šašek a syn je opravdu famózní.

Total Comments

Číslo týdne

 1725
Přesně tolik lidí bez zaměstnání eviduje aktuálně Úřad práce v Prostějově. Z uvedeného počtu je 990 žen. Pozoruhodným faktem je, že jako v jednom z mála měst v republice je zde počet hlášených volných míst větší než počet nezaměstnaných! .

Total Comments

Výrok týdne

„PTEJTE SE, NA CO CHCETE,
ODPOVÍM, NA CO CHCI JÁ!“

S úsměvem od ucha k uchu přivítala novináře na středeční tiskové konferenci rady města primátorka Alena Rašková

Total Comments