Po nákladné a dlouhé revitalizaci drozdovického rybníka, která byla ukončena v létě 2013, se stále objevují připomínky občanů požadujících změny či úpravy. Městský rybník prošel za posledních osm let dalšími úpravami, jež se při revitalizaci nepodařilo takzvaně „vychytat“. Ovšem ostrůvek na vodní ploše sloužící kačenám či labutím při hnízdění nechává město zarůstat bujnou vegetací. A i přes protesty některých obyvatel to tak zůstane!

 

„Městský rybník v Drozdovicích byl před několika lety revitalizován, a to včetně vybudování ostrůvku pro hnízdění ptáků a vodních živočichů. Okolí rybníka je pravidelně udržováno, ale bohužel již výše zmíněný ostrov je v žalostném stavu. Hyzdí jej přerostlé suché traviny, náletový plevel, odpadky…

„Již dříve mi bylo sděleno, že patří rybářům, ale snad by to nebyl tak velký problém, aby se každý rok upravil a vyčistil současně s přilehlým okolím,“ míní Marie Hamerská z Prostějova. „Město se dobře stará o blízký park a městskou zeleň, ale tento ostrůvek považuji nejen já, ale mnoho lidí, kteří chodí denně kolem, za velkou ostudu. Všem se nám líbí, když naše oblíbené labutě i kačenky vyvedou mladé, ale myslíte, že se jim bude chtít hnízdit v takovém prostředí? Prosím o zjednání nápravy, jaro se blíží, tak ať je náš rybník celkově hezký,“ obrátila se žena s prosbou na prostějovský magistrát.

Jak ale vyplývá z odpovědi vedoucí odboru správy a údržby majetku města, s ostrůvkem na drozdovickém rybníku se nebude dělat nic!  „Rybník mají v nájmu rybáři z Moravského rybářského svazu, ale břehy vodního prvku jsou schválně ponechány zarostlé, aby sloužily jako úkryt při hnízdění vodního ptactva. Zde je sekání trávy nežádoucí,“ zareagovala Alexandra Klímková, vedoucí odboru správy a údržby Magistrátu statutárního města Prostějova.