Příjemnou noc, dnes je neděle 23.2.2020
svátek slaví Svatopluk,
zítra Matěj
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

V exkluzivním interview se podíváme na zoubek černému zázraku. Někteří jej nepotřebují vůbec, pro jiné je to zázračný elixír, pro další rituál, díky kterému se zklidní či nastartují organismus a dobrou náladu. Ano, jedná se o kávu, o níž nám více poví Michal Skalický (na snímku), majitel nejmenované prostějovské pražírny.

* Prozraďte čtenářům servisu pro ženy něco z historie, jak se vlastně přišlo na možnost zpracovat zrnka kávovníku tak, že jdou ‚přetavit' do nápoje s blahodárnými účinky?
„O původu kávy a jejím zpracování panuje mnoho pověstí. Jedna z nich například o pastýřovi Kaldim, který pozoroval povzbudivé účinky plodů kávovníků na svém stádu koz, dále je to legenda o hořícím lese, která ‚vysvětluje' původ pražení kávy a množství dalších. První písemné zmínky z roku 1454 dokládají pití kávy v Etiopii, odtud se kultivace kávovníku a pití kávy rozšířily do Jemenu. Do Evropy se káva dostala v průběhu sedmnáctého století, a to zejména v důsledku porážky tureckých vojsk u Vídně, po jejichž útěku zůstalo na místě množství zásob a mezi nimi i zelená káva.“
* Kde najdeme nejlepší kávu?
„Pro každého to bude jinde, každý máme jiné vnímání chutí a vůní. Někdo bude považovat za nejlepší ty nejdražší z oblasti například Jamaica Blue Mountain, Hawai Kona nebo Kopi Luwak z Filípín pro někoho zase bude nejlepší káva v jeho oblíbeném kiosku, kde se cítí příjemně.“
* Můžete nám vysvětlit, jak se praží káva?
„Jde o proces, kdy dochází k přeměně chemických látek obsažených v zeleném zrnu a změně jeho fyzikálních vlastností. V průběhu pražení zrno přijde zhruba o patnáct procent hmotnosti, dochází ke zvětšení jeho objemu a změně barvy. Za výsledné aroma jsou zodpovědné zejména Maillardovy reakce a karamelizace nízkomolekulárních cukrů.“
* Jak ovlivní příprava kávy chuť?
„Kvalitní příprava je důležitá pro dosažení optimální chutě vašeho šálku kávy. Důležitá je správná teplota vody, hrubost mletí odpovídající způsobu přípravy a dodržení doby extrakce. Profesionální příprava je například u espressa definována ve standardech SCA (Specialty Coffee Association) nebo Instituto Nazionale Espresso Italiano.“
* Jakým způsobem skladovat kávu, aby zachovala svoji chuť, vůni a celé své kouzlo?
„Skladování čerstvé kávy je stejně důležité jako příprava. Kávě škodí UV záření, vlhkost a vzdušný kyslík. Ideální podmínky pro skladování zrnkové kávy jsou tedy mimo sluneční záření, v obalu zamezujícím vniknutí vzduchu a vlhkosti. Namletou kávu je nutné spotřebovat co nejrychleji, neboť ta ztrácí aroma výrazně rychleji než zrnková.“


Total Comments

  • Infos
  • Ples Jevíčko
  • Basic
  • Interforst
  • Kendrion
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Přidejte si nás na Facebooku

Anketa - hlavní

Jak jste spokojeni s dosavadním působením primátora statutárního města Prostějov Františka Jury?

2020 plesy
2017 vitejte na svete banner
Speciály Večerníku
2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Památky lákají.

V Olomouckém kraji vloni došlo k nejrychlejšímu nárůstu počtu turistů v rámci celého Česka. Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu. Návštěvnost narostla téměř o devět procent a více lidí zde také přenocovalo. V regionu se vloni ubytovalo přes tři čtvrtě miliónu hostů.

Sabine páchala škody.

Černé předpovědi se vyplnily a orkán s dívčím jménem způsobil výrazné škody i v regionu. Strhával střechy, vyvracel stromy a ničil také elektrická vedení. Škody sčítá i prostějovský magistrát, kvůli dalším škodám byl nucen dokonce na dva dny uzavřít Městský hřbitov.

Total Comments

Osobnost týdne

ZDENĚK IZER
06 pawlovska
Známý bavič a imitátor tentokrát rozechvěl bránice divákům při svém nedělním představení v němčickém kině Oko, u něhož nechyběl ani Večerník

Total Comments

Číslo týdne

1 708


Jde o varování? Také na Prostějovsku se výrazným způsobem zvýšila nezaměstnanost, a to o čtrnáct procent. Aktuálně je na prostějovském „pracáku“ registrováno přes sedmnáct stovek lidí bez práce.

Total Comments

Výrok týdne

„LIDÉ SI NA MĚ UKAZUJÍ PRSTEM“

Redakci se ozval svědek bedihošťského případu skorovraždy. Nešťastný muž J. C. si postěžoval nad chováním spoluobčanů. Někteří jej prý viní ze spoluúčasti...

Total Comments