Do konce června mají Prostějované lhůtu na to, aby magistrátu zaplatili poplatek za sběr, svoz a likvidaci komunálního odpadu. Odpadové hospodářství a finanční spoluúčast občanů jsou poslední dobou hodně žhavým tématem. Zastupitelé schválili pro rok 2021 poplatek 600 korun na jednoho občana Prostějova a jeho výše se tak už několik let nezměnila. Podle vyjádření zástupců koalice, ale kupodivu i opozice, je ovšem tato situace v příštích letech již neudržitelná. Magistrát totiž ročně doplácí na svoz a likvidaci komunálního odpadu astronomické částky, navíc je platební morálka některých Prostějovanů hodně chabá nebo dokonce žádná. Pohledávky za občany, co se týká poplatků za odpad, z roku na rok narůstají a nedaří se je vymáhat.

V loňském roce doplatil magistrát za svoz a likvidaci komunálního odpadu přes 27 milionů korun, což je historický rekord. Od občanů se totiž podařilo vybrat „jen“ přes 23 milionů korun, z čehož lze vypočítat, že zajištění odpadového hospodaření stojí ročně městskou kasu zhruba 50 milionů korun. Jsou to jednoduché výpočty, přesto málokdo ví, o jak drahý špás se jedná. A navíc ne každý občan povinný poplatek uhradí! Závazky vůči magistrátu tak povážlivě narůstají.

„Platební morálka by mohla být mnohem lepší. Dlužná částka se každý rok o něco zvyšuje, takže bych chtěl apelovat na ty občany, kteří zapomínají platit poplatky za odpad, aby své závazky vůči městu, tedy vůči nám všem, plnili. Já osobně a mí blízcí máme poplatky včas uhrazeny,“ dává vědět Jiří Pospíšil (PéVéčko), první náměstek primátora Statutárního města Prostějov, který je na radnici mimo jiné zodpovědný za odpadové hospodářství a komunální služby.

Na konci loňského roku už občané dlužili za odpad celkovou částku atakující 15 milionů korun! Jak je to možné? „Nevím, nedokážu si to vysvětlit. Jestliže mi někdo, v tomto případě město Prostějov, poskytuje nějakou službu, tak je přece úplně normální za ni zaplatit. Jestli je to lhostejnost, nedbalost, nebo vychytralost, nevím. Ale pořád je většina občanů, která si své povinnosti plní a to jsem rád,“ komentuje tuto záležitost Pospíšil, jehož se Večerník také zeptal, jak se magistrátu daří tyto pohledávky vymáhat? „Úspěšnost vymáhání je dána zejména solventností těchto dlužníků a možnostmi danými právními předpisy. Pohledávky za nezaplacený místní poplatek jsou po jejich vyměření vymáhány způsoby, které připouští právní předpisy. Jedna třetina z celkové částky pohledávky za odpady je již vymáhána daňovou exekucí i prostřednictvím soudního exekutora, dále pak přihlášením nebo uplatněním pohledávky v insolvenčním řízení či jejich kombinací tak, aby nedocházelo k jejich prekluzi,“ vysvětlil první náměstek primátora s dodatkem, že město už několik let nezvýšilo občanům povinný poplatek za odpad. „Ano, zatím ponecháváme poplatek za odpad ve výši šest set korun. Ale jak už padlo při jednání zastupitelstva, tato výše je pro město nadále neudržitelná. Koneckonců se na tom shodla jak koalice, tak opozice. Počítáme v příštích letech se zvýšením poplatku, ovšem čekáme, jak se nový zákon o odpadech projeví v praxi,“ zopakoval Jiří Pospíšil s tím, že vedení města neustále zkvalitňuje služby svozu a likvidace komunálního odpadu. „Je třeba říci, že nám neustále každý rok přibývá odpadů, proto jsme od loňského roku zavedli svozy tříděného odpadu dvakrát týdně a stejně musím říci, že některá sběrová místa jsou přeplněna. Vybudovali jsme na několika místech polopodzemní kontejnery, které mají větší objem, takže by měly přispět k většímu pořádku na sběrných místech. Co je také pozitivní, naše město se stalo akcionářem servisní společnosti Odpady Olomouckého kraje. Tato společnost by měla do budoucna, po vzoru jiných evropských zemí, řešit celý systém nakládání s odpady v rámci celého kraje,“ míní náměstek primátora.

Večerník se ještě zajímal, jaká je spokojenost s činností společnosti FCC Prostějov, která pro město odpadové hospodářství zajišťuje? „Osobně jsem spokojen, FCC určitě odvádí výbornou práci. Druhá věc je, že se nám často objevuje nepořádek kolem kontejnerů, ale za to nemůže FCC, ale nepořádní občané. Spolupráce s FCC je na velmi dobré úrovni, pokud se vyskytne nějaký problém, okamžitě jsme schopni jej společně řešit,“ uzavřel Jiří Pospíšil.