Mnoho z nás v létě nechce nebo ani nemůže utrácet závratné sumy za cestování, festivaly či další atrakce. Jak si tedy užít léto a současně neutratit příliš peněz? Stačí, když se z Prostějova nejprve vlakem a z nádraží pak pěšky vypravíte na některou zříceninu, kde strávíte romantickou noc. Nasajete tak trochu středověké atmosféry a obvykle si užijete i čarokrásný výhled. Speciání příloha Večerníku vám přináší pět tipů, kam se vypravit.

Přímo na Prostějovsku už není zřícenin mnoho a ani jedna z nich není úplně zachovalá. I proto jsme se za nimi museli vydat kousek za hranice našeho regionu. Konkrétně jsme se zaměřili na větší zříceniny do 40 kilometrů od Prostějova.

Blansek

(30,0 km od Prostějova)

Blansek je rozsáhlá zřícenina hradu ležící nad údolím říčky Punkvy. Známá propast Macocha je od hradu vzdálena jen cca půl kilometru vzdušnou čarou na sever a vchod do Punkevních jeskyní je přímo naproti hradu, pod kopcem, na němž stojí.

Hrad Blansek založil olomoucký biskup ve 13. století. Hrad byl zničen požárem v 15. století, ale traduje se, že za třicetileté války byl provizorně uzpůsoben k obraně proti Švédům.

Z původního hradu se zachovaly zbytky paláce a hradby, zřetelné jsou i zbytky předhradí. Ve 30. letech 20. století byla z bezpečnostních důvodů stržena část chátrajícího zdiva, aby nedošlo k jeho zřícení na silnici k Punkevním jeskyním.

 

Čertův hrádek

(36,3 km od Prostějova)

Čertův hrádek je zřícenina hradu ležící nad údolím řeky Svitavy. Hrad Olomučany byl vybudován ve 13. století, což dokládají nálezy středověké keramiky. Jeho první majitelé nejsou známi. Lze předpokládat, že hrad zanikl za husitských válek či krátce předtím. Podle lidových vyprávění byl hrad vybudován v nezvykle krátké době neznámým rytířem. Hovořilo se o tom, že je to dílo samého ďábla, který v okolních vesnicích unášel ženy a věznil je na hradě.

 

Cimburk

(37,7 km od Prostějova)

Koncem 13. století přišel na Moravu rod pánů z Cimburka a vystavěl kolem roku 1300 u městečka Trnávky hrad, který byl nazýván Cimburk. Poloha hradu byla velmi příznivá, protože se tu stýkaly dvě cesty, které střežil. O mohutnosti hradních opevnění dosud svědčí zachované, přes 2,5 m silné zbytky hradebních zdí. Ještě dnes je možno rozeznat hlavní hradní objekty a zbytky hradeb s příkopy. Řád německých rytířů hodlal před 1. světovou válkou hrad Cimburk znovu vybudovat. Dal zde provést důkladný archeologický průzkum, při němž byl nalezen cenný poklad obsahující více než 2500 ks stříbrných mincí ze 13. století. Poklad je dnes uložen ve sbírkách Národního Muzea v Praze.

 

Střílky

(38,8 km od Prostějova)

Střílky jsou zřícenina hradu ze 14. století asi 1,5 kilometru od obce Střílky. Hrad založil moravský šlechtic, který zemřel jako bezdětný, a hrad proto připadl jako odúmrť králi. Poté několikrát změnil majitele a přečkal i husitské a česko-uherské války. V 16. století však majitelé hrad opustili a ten se postupně změnil na zříceninu. Z hradu je krásny výhled do okolí. Nachází se na kopci nedaleko obce Střílky a lokalitou prochází i nenáročná naučná stezka o celkové délce cca 3 km.

 

Drahotuše

(39,2 km od Prostějova)

Hrad Drahotuše je zřícenina středověkého hradu nad vesnicí Podhoří, místní částí města Lipník nad Bečvou. Založil ho moravský maršálek Bohuš z Drahotuš na výsluze, kterou mu ve 13. století daroval král. Hrad několikrát změnil majitele, ale již v 15. století ztratil svoji sídelní funkci a zanikl.

 

 Speciál vychází 27. června jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku.