Zajímavé, divoké i nešťastné. Takové momenty nabídl fotbalový podzim 2020 na hřištích týmů ze II. třídy okresního přeboru. V minulých dílech jsme se věnovali dopodrobna špičce a naopak spodku tabulky, stejně tak aktuálnímu umístění týmů. Pojďme se ale společně podívat, co hlavně období mezi koncem srpna a půlkou října charakterizovalo.

Předně to jsou, téměř každoročně, novinky na lavičkách. Tentokrát jich bylo pomálu, přesto se ale našly. Začněme u Držovic. Ty musel načas opustit kvůli zdravotním peripetiím kouč Jindřich Skácel. Místo něj tedy fungovaly záskoky, přestože se jeho jméno nadále v zápisech objevovalo. Nakonec se jako zaskakující trenér – a zároveň hodnotitel fotbalového dění v Držovicích – vyloupl David Šťastný. Ještě před sezónou změnili kouče v Kralicích na Hané, kdy na místo Miroslava Takáče přišel Petr Navrátil. Kralice od té doby předvádí nejen symfonii směrem dopředu, ale také zodpovědnější hru v defenzivě. Třetí a poslední změna se rozehrála v již rozehrané sezóně. Škatulata se hýbala v Brodku u Prostějova, kde skončil po špatných výsledcích na lavičce Michal Jelínek a jeho místo zaujal Vít Hochman.

Klasikou okresního přeboru je taky to, že některé týmy musí hrát v azylu. Zatímco u krajských celků se tento trend na Prostějovsku neobjevuje, v okresních soutěžích se vyskytoval a nejinak tomu bylo i letos. Klasikou jsou domácí zápasy rezervy Plumlova v Krumsíně a do spojení s Výšovicemi také souboje Skalky hrané v Pivíně. Není tomu tak dlouho, co i Vícov kvůli opravám hřiště musel vzít zavděk hraním domácích zápasů v Krumsíně. Aktuálně ale jen jeden tým hraje mimo svou domovinu. Tištín nadále opravuje hřiště a bůhví, jak dlouho se na něm ještě bude pracovat. „Hřiště v Nezamyslicích nám ale nesedlo,“ konstatuje trenér týmu Zdeněk Oulehla. Eufemisticky řečeno – Tištín je poslední a jeho šance na záchranu jsou velmi malé.

Na záchranářské pozice se přitom dalo automaticky počítat s nováčky postoupivšími ze III. třídy. Tedy se Ptením a Nezamyslicemi. První sezóna po postupu je ve sportu často hlavně o záchraně získané soutěže, ne však v případě těchto dvou celků. Páté místo pro Ptení a šesté pro Nezamyslice jsou opravdu skvělými počiny, které nikdo nečekal. Už od začátku přitom oba týmy ukazovaly, že respekt z favorizovanějších celků nemají a chtějí nejen hrát, ale i bodovat.

Sečteno podtrženo, fotbalový podzim toho nabídl mnoho zajímavého. Zdaleka největším jeho problémem přitom bylo předčasné ukončení soutěží. Stále navíc zůstává s otazníkem, zda se skutečně v březnu znovu sezóna rozjede.