Plánované Hry X. letní olympiády dětí a mládeže letos v Olomouckém kraji kvůli koronaviru nebudou. Krajští zastupitelé na svém posledním zasedání rozhodli o posunu termínu konání této prestižní sportovní akce na rok 2022. Olympiáda se měla původně uskutečnit v závěru června a dorazit na ni měly tisíce mladých sportovců z celého Česka.

„Nebylo to jednoduché rozhodnutí, ale v podstatě jediné možné. Vývoj epidemické situace je i letos nejasný, a kdybychom olympiádu posunuli později, mělo by to daleko vážnější důsledky pro všechny zúčastněné strany. Problém by mohl být s nedodržením podepsaných smluv, komplikace by to představovalo i pro pořadatele a především mladé sportovce a jejich týmy,“ vysvětlil důvod odkladu hejtman Josef Suchánek.

O odložení olympiády informovalo hejtmanství Český olympijský výbor. Ten v pondělí 25. ledna na zasedání svého výkonného výboru posun akce odsouhlasil. Kraj teď sdělí rozhodnutí partnerům celého projektu, mezi které patří například města v regionu, na jejichž sportovištích se měly hry uskutečnit. 

Rozhodnutím o posunu olympiády pro nás nic nekončí. Naopak. Přípravě této významné sportovní události se budeme dál plně věnovat. Tak aby v příštím roce vše proběhlo bez komplikací,“ zdůraznil náměstek hejtmana pro oblast sportu Michal Zácha.