Živnostníci a malé firmy, které postihla opatření proti koronaviru, mohou žádat o pomoc prostějovskou radnici. Rozhodla o tom Rada města Prostějova na svém zasedání v závěru března. Město má na tyto účely připraveno celkem 4,5 milionu korun. Peníze jsou určeny pro podnikatele, kteří museli nedávno uzavřít své provozovny. Každý z nich může dostat až 15 tisíc korun.

„Naše podnikatele jsme podpořili už v loňském roce a pomocnou ruku jim nabízíme i dnes. Prožívají nelehké období a my chceme jasně ukázat, že stojíme za nimi. K našemu městu patří oni i jejich služby,“ říká primátor František Jura.

V loňském roce město buď odpouštělo nájemné za nebytové prostory, nebo posílalo přímo peníze. Letos mohou všichni žadatelé počítat s finanční podporou.

Přístup vedení města k podnikatelům přivítala Okresní hospodářská komora v Prostějově zastupovaná ředitelkou Helenou Chalánkovou. „Každá finanční pomoc pro všechny, kterých se to týká, je nadějí k překlenutí finančních těžkostí a vidinou ke znovuotevření vlastních provozoven,“ říká Chalánková.

Pomoc města je určena fyzickým osobám, případně společnostem s obratem do dvou milionů korun. Samospráva jim pomůže uhradit náklady, které přímo souvisejí s podnikáním v prostějovské provozovně a vznikly v období od ledna do března letošního roku. Peníze zároveň nemohou sloužit k zaplacení nákladů, které mohli podnikatelé uhradit z jiných dotací souvisejících s krizovými opatřeními.

Podrobnosti najdou zájemci na webu města.