Jídelnu Gastro v Netušilově ulici znal snad každý obyvatel Prostějova. Mezi lidmi byla oblíbená zejména díky nebývale velkým porcím za stále přijatelné ceny. Provozovna fungovala v prostorách, které ke stejnému účelu sloužily i řadu let před rokem 1989, určitou dobovou atmosféru si uchovávala až do svého uzavření.

K tomu došlo v polovině letošního května. Večerník se zastavil za jejím dlouholetým provozovatelem, abychom zjistili důvody tohoto jistě bolestivého rozhodnutí.

A Vladimíra Losíka jsme zastihli, jak právě vyklízí interiér jídelny, kde on sám působil dlouhých 14 let. „Za mým koncem stál určitě Covid-19 a vše, co s ním souviselo. Ještě na jaře to šlo, jako první jsme udělali výdejové okénko a rozšířili rozvoz jídel. Nikdo v okolí to tehdy moc nedělal, takže jsme to zvládali celkem dobře. Navíc město nám za ty tři měsíce přispělo patnácti tisíci korunami. Stále jsem ale platil nájem třicet tisíc měsíčně, takže by se dalo říct, že mi na čtvrt roku odpustili třetinu,“ nastínil provozovatel, pro něhož zlom přišel až na podzim. „Tržby klesly zhruba na třetinu, ale všechny výdaje zůstaly stejné. Žádal jsem magistrát o přechodné snížení nájmu, ale neúspěšně. Když se k tomu přidaly problémy s kolenem a fakt, že od listopadu jsem v důchodu, tak už nebylo co řešit,“ dodal smutně Losík, který chce nyní v první řadě vyřešit své zdravotní problémy. „Jak se dám dohromady, tak sedět doma dlouho určitě nevydržím, brzy se porozhlédnu po nějaké práci,“ prozradil s lehkým úsměvem.

O tom, že jídelna Gastro byla skutečně legendárním podnikem, svědčil mimo jiné fakt, že přestože v době naší návštěvy byla už zhruba dva týdny zavřená, stále k ní mířilo poměrně dost lidí. Faktem, že dovnitř už se bohužel nedostanou, byli všichni nepříjemně zaskočeni. „Co bude dál, nevím. Má to tady dlouhou tradici, bylo by logické, kdyby tu i nadále fungovala nějaká jídelna. Ale to se uvidí až podle zájemců. Jisté je, že bez zásadnější rekonstrukce se to tady už neobejde,“ konstatoval smutně Vladimír Losík.

Večerník kontaktoval jednatele Domovní správy Prostějov, který potvrdil, že magistrát už má pro uvedenou provozovnu nového nájemce! „S panem Losíkem jsme uzavřeli dohodu o ukončení pronájmu provozovny v Netušilově ulici a vzápětí byl vyhlášen nový záměr pronájmu. V tuto chvíli už mohu prozradit, že rada města schválila nového nájemce, kterým je společnost Grand lahůdky. Ta slíbila rekonstrukci celé provozovny na své vlastní náklady a pokud vím, tak by ji od 1. září mohla otevřít. Má jít o podobnou vývařovnu, jaká zde byla dosud,“ prozradil Vladimír Průša.