Že bývá plesová sezóna zvykově z kraje kalendářního roku? S tím si na Hanácký soubor písní a tanců Klas z Kralic na Hané nepřijdete. Když jeho členům letošní podmínky znemožnily uspořádat tradiční plesy, rozhodli se oni uspořádat besedo o cembálo v létě. Obleky vystřídaly šortky a košile, ale nechyběly typické kroje, notná dávka cimbálové muziky, nějaký ten tanec a také vtipná tombola. Kralickém kulturním domě si tak člověk i v těchto teplých dnech chvíli připadal, že je teprve po Vánocích.

 

„Byli jsme zklamaní, že letos neproběhl žádný z plesů a všechno bylo zavřené. Napadlo nás tedy uspořádat takovou akci ve zcela jiném termínu. Chtěli jsme už dříve, ale volný termín v kulturáku nebyl, tak to vyšlo na polovinu prázdnin. Hodilo se to však i nám, protože i my jsme se museli po té dlouhé době nicnedělání zase dát trošku dohromady,“ prozradila organizátorka akce Vladimíra Šolcová.

Kulturní dům v Kralicích disponoval omezenou kapacitou pro maximálně 170 osob. Té akce nakonec ani nedosáhla, ale návštěvnost byla i tak více než slušná. O muziku se po celý večer staraly dvě kapely. Cimbálová muzika Primáš z Přerova a pak také Hanácká mozeka Klas. V sále nechyběly ani krátké výstupy tanečníků v krojích. Na akci dokonce dorazila i výprava děvčat z Knínic u Boskovic. „Klas jezdí pravidelně na naše akce, takže jsme rády, že jsme tentokrát zase mohly přijet my, a i v tomto netradičním termínu si myslím, že to rozhodně stálo za to,“ shodovala se děvčata.

I s občerstvením se místní popasovali tak, že kopírovalo plesovou sezónu. K dispozici proto bylo pivo i víno, plesovou klasiku reprezentovaly zákusky a řízečky. V neposlední řadě nechyběla také slosovatelná tombola ze vstupenek, jen maličko obměněná. Některé ceny sice byly klasické, většina však spíše pro pobavení obecenstva. Místo pytle brambor tak čekal na vylosovaného pytlík brambůrků, místo pobytu v lázních minerálky Vincentka a Šaratice. A ani dalším fórkům nebyl konec...

Klas tak jednoznačně ukázal, že se umí bavit bez ohledu na roční období, a pokud by neměl být konec epidemickým potížím, všichni přítomní ukázali, že se umí bavit i v průběhu prázdnin. „Já jsem opravdu nadšená, že se nakonec všechno takto podařilo. Zazpívali jsme si, zatancovali, po dlouhé době jsme se zase viděli a užili si krásný letní večer v kulturáku. Už teď se těším na další takové akce a věřím, že jich bude přes zimu zase tolik, jak jsme byli zvyklí,“ dodala závěrem Šolcová.