Pro někoho naprostý objev, pro jiného dávná vzpomínka na vlastní mládí. Loni v říjnu jsme si připomněli první výročí úmrtí zpěváka Karla Gotta. V souvislosti s ním se nedávno na sociálních sítích objevilo video, které jasně dokazuje, že Karel Gott byl nejen světový, ale i „hanácký“.

Příspěvek je k vidění na facebookovém profilu Hanáckého souboru písní a tanců Klas Kralice na Hané. „Jedná se o film německé televize ZDF Mit Musik und Tanz durch Böhmen und Mähren (S tancem a hudbou přes Moravu a Čechy) z roku 1976, jenž je věnovaný folklóru napříč celou zemí, tedy Čechy, Valašsko, Slovácko i Haná,“ prozradila Hana Svačinová, která film získala díky jednomu z pamětníků. Ten si ve filmu i zahrál.

Mladého Karla Gotta je možné na něm vidět v obklopení Hanáků a Hanaček v tradičních krojích, on sám však zpívá německy. Film byl totiž použit jako propagace pro německy mluvící turisty. Ať už je poslech „hanáckých“ písniček v němčině jakkoliv zvláštní, na natáčení s Karlem Gottem mnozí s příjemnou nostalgií vzpomínají dodnes.

„Ve filmu vystupuje prostějovský soubor Mánes. Zkoušelo se to tehdy v závodním klubu Oděvního podniku. Karel Gott byl úžasný a hodně nervózní, že bude muset tančit,“ ohlédla se s úsměvem za čtyřiačtyřicet let starou událostí Jitka Votroubková.