Každým rokem nastává čas, kdy se na prostějovských základních školách objeví stavební dělníci, aby provedli zásadnější rekonstrukce či jen méně náročné opravy. A taková doba právě nadchází právě teď, kdy jsou letní prázdniny na dosah a ve školských zařízeních bude klid a prostor pro stavební firmy. Také letos vedení prostějovského magistrátu, který je zřizovatelem všech základních škol ve městě, investovalo do oprav v těchto zařízeních. A nejedná se o žádnou zanedbatelnou částku, všechny rekonstrukční práce či úpravy vyjdou městskou pokladnu na téměř šest a čtvrt milionu korun!

Není snad školy či mateřinky, ve kterých by přes léto nebyla potřeba oprav. Různé rekonstrukční práce se budou týkat interiérů budov, ale také například chodníků před těmito zařízeními. Radní pak nasměrovali statisíce korun i do oprav v rámci kina či městské knihovny. Večerník na toto téma zjišťoval podrobnosti u náměstka primátora pro školství v Prostějově Jana Krchňavého i u prvního náměstka Jiřího Pospíšila, který jej po dobu pracovní neschopnosti zastupuje.

Na veškeré prázdninové opravy je pamatováno částkou 6 230 600 korun. A to je poměrně hodně. „Město dlouhodobě a smysluplně investuje do svých zařízení, a to jak do oprav i rekonstrukcí, tak do vybavení mateřských a základních škol. Na prostějovských školách je to jednoznačně vidět. Vytváření podmínek pro kvalitní práci pedagogů a moderní výuku dětí a žáků je určitě pro nás všechny důležité a inspirativní,“ nelituje vynaložené částky Jan Krchňavý (PéVéčko). „Samozřejmě bychom každý rok chtěli investovat částky vyšší, ale vycházíme ze schváleného rozpočtu. Takže za sebe jsem v tuto chvíli spokojen,“ doplnil náměstek Jiří Pospíšil (PéVéčko).

Zajímalo nás, jakým způsobem se letos určovalo, do jakých rekonstrukcí a kde bude město investovat? „Především se musely naplánovat akce, které zajišťují hygienické požadavky a bezpečnost provozu a ekonomická hlediska. Za důležité považuji, že si ředitelé jednotlivých škol sami určili priority a vytvořili pořadí oprav. Samozřejmě nebylo možné vyhovět všem požadavkům a akce se musely mírně zredukovat. Požadavky na komplexní pokrytí návrhů převyšovaly už sedm milionů korun a to bylo víc, než jsme pro tyto účely měli vyčleněno v rozpočtu na tento rok,“ vysvětlil Krchňavý. „Přesně tak, vycházíme z návrhů jednotlivých ředitelů, kteří nejlépe vědí, co je potřebné opravovat. Každý rok sepisují požadavky do rozpočtu. Drobné opravy si ředitelé zajišťují sami z rozpočtů škol, větší opravy organizuje a hradí město jako zřizovatel,“ připomněl Pospíšil.

Ze seznamu všech prázdninových rekonstrukci vyplývá, že skoro na všech školách a školkách se bude během července a srpna pracovat. „Půjde především o opravy a rekonstrukce sociálních zařízení, oplocení objektů, opravy chodníků, osvětlení a podobně. Ze stavebních investic, které řídí a organizuje odbor rozvoje a investic, je to pak především rozsáhlá oprava sociálních zařízení v mateřské škole na Husově náměstí, první etapa rekonstrukce tělocvičen na ZŠ v ulici E. Valenty, oprava střechy družiny ZŠ v ulici Majakovského, rekonstrukce objektu MŠ v Raisově ulici a další etapa oprav sociálního zařízení na MŠ v Partyzánské ulici,“ vypočítal Jan Krchňavý, který věří, že drtivá většina stavebních úprav se stihne během letních prázdnin. „Zřejmě to bude jako každý rok. Většina oprav bude hotova o prázdninách. Smlouvy s firmami jsou připravovány tak, aby bylo možné začít školní rok s čistým štítem a děti nastoupily do uklizených škol. Zřejmě, jak už jsme ve školství zvyklí, se vše na sto procent nestihne. I s tím ale umí ředitelé škol pracovat a zvládnou to.“

Myslím, že většina oprav je plánovaná tak, aby skončila v srpnu a školy se mohly připravit na začátek školního roku. „Samozřejmě se může stát, že některá oprava se prodlouží, přesto musí být chod školy zajištěn,“ uvědomuje si Jiří Pospíšil.

Otázkou ovšem také je, zda si v září děti opravených škol užijí, pokud se tedy skutečně vrátí do lavic. Dovolí jim to hrozící návrat koronavirové pandemie? „Na to nám neodpoví vůbec nikdo. Mé velké přání je, ať se školství vrátí do normálu. I když se školy hodně naučily a distanční výuku v drtivé většině ‚umí‘, nenahradí to tu klasickou školu, která dá všem zainteresovaným do výchovy a vzdělávání dětí to potřebné. Ale určitě je třeba se připravit ještě před prázdninami na jiné varianty, které mohou v září překvapit. Ve městě máme zdatné a šikovné ředitele a učitelské sbory a věřím, že vše zvládnou,“ míní Jan Krchňavý.

Je potřeba ještě dodat, že kromě oprav ve školách a mateřinkách se přes léto nezapomnělo ani na příspěvkové organizace města. Drobnější opravy čeká také interiér kina Metro a městkou knihovnu.