Vzájemné zápasy Prostějova s Líšní přinášely vždy mírné napětí a emoční náboj, ať už se odehrávaly v jakékoli soutěži. Utkání 13. kola FORTUNA:NÁRODNÍ ligy bylo navíc okořeněno faktem, že hostitelem je vedoucí tým tabulky druhé nejvyšší soutěže. Jenže proti favoritovi se obvykle hraje lépe, takže šance na úspěch byly otevřené na obou stranách. Nakonec z toho byla gólově vzrušující podívaná, v níž se naděje na vítězství přelévaly z jedné strany na druhou. Hosté nakonec byli v této přetahované úspěšnější.

Domácí byli od úvodního hvizdu sobotního střetnutí při chuti a Bárta v prostějovské brance se musel svižně otáčet. Když bylo nejhůř, vypomohla obrana. Eskáčko se vpřed příliš nehrnulo, ale paradoxně šlo po deseti minutách do vedení. Po Blahutově vhazování zatočil Kušej míč zprava na branku tak podařeně, že míč od brankové konstrukce zapadl přesně do branky, Vajner se jen smutně ohlédl – 0:1! Hosté se pak stáhli do obranného bloku a nechali tvořit Líšeň. Její hráči se sice snažili, ale recept k překonání organizované defenzivy Hanáků nenacházeli. Své spoluhráče zásoboval centry Lutonský, ale Bárta si v brankovišti vždy zjednal pořádek. Pouze platonická líšeňská převaha se mohla zlomit těsně před poločasem, Lutonského pokus o technické zakončení se ovšem do branky nevešel.

Prostějov tak šel do kabin s těsným náskokem, což se ovšem hned v úvodu druhého dějství mělo zásadním způsobem změnit. Už po čtyřech minutách šla rozehrávka volného kopu ze středu hřiště nalevo na Matochu, jehož centr přetavil hlavičkou Ulbrich ve vyrovnávací branku – 1:1. Matocha v těchto okamžicích zářil a jeho střela minula šibenici Bártovy branky jen těsně. S hlavičkou střídajícího Vandase si Bárta ještě poradil, pak však zahrával zleva volný kop Matocha, místo očekávaného centru volil přímou střelu na bližší tyč, kam Bárta, spoléhaje na zeď, nedosáhl – 2:1.

Trenér Šustr reagoval oživením ofenzivy, kdy na hřiště poslal Pince a Bartolomeua, okamžitý efekt to ale nepřineslo. Po hodině hry mohl rozhodnout Vandas, míč šel ovšem těsně mimo tyč. Vzápětí postihlo zranění brankáře Bártu, který nakonec musel přenechat své místo mezi tyčemi Krynskému.

Eskáčko dostali z nezáviděníhodné pozice sami domácí, kteří zhruba dvacet minut před koncem začali nepochopitelně vyklízet pole. Přesto ještě deset minut před koncem mohl po Matochově nabídce pečetit výhru Ulbrich, prostějovská defenziva ale nasměrovala míč do autu.

Domácí se viditelně nepoučili a byli po zásluze potrestáni. Koudelkův centr sice mířil mimo branku, Kuligova teč však jeho trajektorii změnila do břevna a odtud za Vajnerova záda – 2:2! A to ještě nebylo všechno. O dvě minuty později se před Pincem otevřela volná cesta k líšeňské brance a situaci vyřešil střídající forvard parádně – 2:3! Zbývající minuty se pak povětšinou odehrály u rohového praporku, eskáčko si senzační výhru pohlídalo. 

 

Pozápasové hodnocení trenérů

Milan VALACHOVIČ - SK Líšeň:

„Těžko se mi utkání hodnotí. První gól soupeře byl krásný. Nevím, jestli chtěl hráč střílet, prostě se mu to povedlo. My jsme se z toho dostali na začátku druhého poločasu, pak jsme mohli přidat ještě jeden gól a možná bychom zápas rozhodli. Potom jsme bohužel předvedli obrovský kolaps. V 85. a 87. minutě jsme dostali dva góly. Při první brance soupeř centruje, přijde jednoduchý balón do šestnáctky, hráč nám hlavičkuje v malém vápně. Naši obránci zaspali, nechali to za sebe padnout. Nepochopitelné... A když už máme uhrát 2:2, Prostějov se prosadí ze situace, kdy je nás osm za míčem. Udělal jsem obrovskou chybu. Sáhl jsem do sestavy, změnilo se rozestavení a už jsme prohráli. Navíc jsme nebyli koncentrovaní, podcenili jsme situaci. To nás stálo výhru, byl to kolaps nás všech.“

Pavel ŠUSTR - 1.SK Prostějov:

„Věděli jsme, že náš čeká těžký soupeř. Víme, jak Líšeň umí hrát fotbal, jak jsou nepříjemní při bránění vzadu, takže jsme se na to snažili připravit. Pro nás to bylo poté, co jsme dostali výprask v Mladé Boleslavi, zase o nastavení hráčů. Aby věřili tomu, že jsme schopni, když už ne hrát stejný fotbal, tak aspoň stejně běhat, stejně bojovat, stejně se rvát o výsledek. První půlku jsme celkem zvládali. Pomohlo nám i to, že Vasil to trefil. Nechci říkat šťastně, my ho do toho cpeme, aby takhle střílel, ale byl to gól, který nedáte každý týden. Pak jsme druhou půlku do toho vstoupili, nechali jsme se zatlačit, byli jsme trochu v panice vzadu. No ale zase musím říct, že kluci to nesložili. Prostřídali jsme, ti, co tam naskočili, to zase rozjeli, a za to jsme byli odměněni, že jsme zápas zvládli.“

 

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA – 13. kolo

SK Líšeň 2019 – 1.SK Prostějov 2:3 (0:1)

Branky: 49. Ulbrich, 54. Matocha – 10. Kušej, 85. Kulig, 87. Pinc. Rozhodčí: Petřík – Kotalík, Černoevič. Žluté karty: 48. Šumbera, 88. Ali-Abubakar (oba PV). Diváci: 560.

sestava Líšně: Vajner – Pašek, Černín, Laczkó, Lutonský – Čermák – Ulbrich, Matocha, Machalík (83. Otrísal), Sokol – Zikl (46. Vandas). Trenér: Milan Valachovič.

sestava Prostějova: Bárta (63. Krynskij) – Elbel, Schaffartzik, Bialek, Blahuta – Kušej, Šumbera, Koudelka, Kulig, Píchal – Ali-Abubakar. Trenér: Pavel Šustr.