Přines, vyměň a popovídej si. I tak by se dala shrnout funkce swapu, akce, kterou prostějovský kulturní klub Duha vyzkoušel uplynulou neděli. Účastníci měli nosit věci, které by rádi vyměnili, případně darovali. Ale nevyhodili.

 

„Účast jsme očekávali trochu vyšší, jelikož v létě o tento typ výměnného obchodu byl zájem. Myslím si ale, že jak se akce nedostane do povědomí a nejsou na ni lidé zvyklí, tak se toho možná trochu bojí a nevědí úplně, o co jde,“ konstatovala za organizátory Denisa Horká.

Nabídka na akci byla pestrá. Lidé skutečně přinášeli věci různorodé. „Nebylo to jen o oblečení. Ale i o tom, že přinesou věci, jež by darovali. Nepoužívají je doma. Takže vše funkční, čisté. Byla tam i elektronika, cédéčka, knihy, rostliny. Nápadité byly i kuchyňské potřeby, doplňky do šatníku nebo třeba bižuterie,“ vypočítala Horká.

Akci tak ocenili mnozí, zejména lidé potřební. „Měla jsem možnost popovídat si s paní, která dostala svou vnučku do péče. Tento swap jí hodně pomáhal. V červnu byla poprvé a malá si tam vybrala moc hezkých věcí a byla velmi vděčná. Jsem ráda, že lidem v nouzi můžeme dopřát i něco jiného než obchody,“ dodala Denisa Horká. Akce měla i charitativní podtext, zbylé oblečení zůstalo pro potřeby azylového domu. Organizátoři pak přítomné potěšili občerstvením zdarma, včetně domácí bábovky.