Říká se, že kapr sám sobě rybník nevypustí. Kdo však vypustil Horní rybník nacházející se mezi obcemi Dobromilice a Doloplazy, zatím jasné není. Jisté je, že tím způsobil úhyn 2,5 tuny kapřích plůdků a škodu za 400 000 korun. Po pachateli nyní intenzivně pátrají policisté.

Děsivý šok čekal v závěru předminulého týdne rybáře z Dobromilic na Prostějovsku. Někdo totiž vypustil jejich rybník. Výsledkem tohoto neuvěřitelně hybridního chování je, že zahynuly tisíce malých kapříků. „Pro to neexistují slušná slova. Ten, kdo to udělal, musí mít v hlavě naprosto vymeteno. Člověk by brečel, když to vidí,“ konstatoval jeden z místních rybářů.

Podle policie někdo manipuloval se stavidlem, čímž vypustil Horní rybník. „V pátek čtrnáctého října dopoledne jsme od rybářů přijali oznámení o vypuštění vody v rybníku o rozloze tří hektarů v katastru obce Dobromilice. Tímto došlo k úhynu ryb. Dle předběžných odhadů uhynuly přes dvě a půl tuny kaprů obecných ve vývojovém stádiu, kdy šlo o takzvaný plůdek o délce pět až dvanáct centimetrů,“ sdělila Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje s tím, že škodu rybáři předběžně vyčíslili na 400 000 korun. „Po pachateli, jehož jednání bylo kvalifikováno jako přečin poškození cizí věci, v současné době pátráme,“ doplnila Zajícová. Bude-li pachatel dopaden, hrozí mu až tři roky kriminálu.

Dodejme, že Horní rybník nespravují ani Dobromilice, ani Doloplazy, ale patří olomouckému arcibiskupství, které jej pronajímá.