Mizení hospod, mizení obchodů. To často starostové obcí a městysů uvádějí jako největší problém. Jaké to je fungovat bez obchodu, nedávno zažili také obyvatelé Dřevnovic na jihu Prostějovska. Naštěstí pro místní se však jednalo pouze o dočasné uzavření. Důvodem byly hygienické podmínky v prodejně.

 

Vietnamská večerka uprostřed vesnice se totiž stala dějištěm kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). A provozovna kontrolou neprošla. Inspektoři našli hned několik nedostatků. Spojovatelem všech byl ale zanedbaný úklid. Kromě něj však objevili i mrtvé hlodavce a potraviny kontaminované škůdci.

V polovině října následovala třídenní uzávěra, kterou inspekce následně po odstranění nedostatků uvolnila. Informoval tak web SZPI s názvem Potraviny na pranýři, který uveřejňuje jednak nevyhovující potraviny, na které kontroly narazily, ale také prodejny, kde se provinili přestupky proti hygieně.

V minulosti se s uzavřením v důsledku kontroly této inspekce potýkaly na Prostějovsku desítky provozoven, a to od prodejen potravin po restaurace. Obvykle se jednalo o půltucet uzavřených prodejen ročně. Letošní rok ale zatím pro Prostějovsko vychází dobře. Jednalo se teprve o druhou uzavřenou provozovnu.